Boğaziçi Üniversitesi sanat ve beşeri bilimlerde Türkiye’nin lideri

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education'ın (THE) hazırladığı, Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’de hukuk, sosyal bilimler, işletme ve ekonomi ile eğitim listelerinin ardından, sanat ve beşeri bilimler sıralaması da açıklandı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi bu alanda Türkiye’de ilk, dünyada ise ilk 300’de yer aldı. Boğaziçi Üniversitesi tarih, dil, edebiyat ve felsefe alanlarında da birinci sırada yer alıyor.

Dünyanın saygın yükseköğretim derecelendirme kuruluşlarından Times Higher Education (THE) Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022 kapsamında sanat ve beşeri bilimlerde en iyileri sıraladı. Ekim ayında yayımlanan hukuk, sosyal bilimler, işletme ve ekonomi ile eğitim listelerinde olduğu gibi THE, sanat ve beşeri bilimler alanında da dünyanın önde gelen yükseköğretim kurumlarını öğretim kalitesi, araştırma, atıf, endüstri gelirleri ve uluslararası görünüm kriterlerine göre değerlendirdi.

TARİH VE FELSEFEDE DE İLK 300

Geçen senelerdeki olduğu gibi 2022 sıralamasında da sanat ve beşeri bilimler listesi kapsamında üniversitelerin sanat, performans sanatları, tasarım, dil, edebiyat, dil bilimleri, arkeoloji, felsefe, teoloji ve mimari gibi alanlardaki performansları analiz edildi. Boğaziçi Üniversitesi sanat ve beşeri bilimler sıralamasında 251-300 sıra bandında yer alarak Türkiye’den en iyi dereceyi elde ederken, tarih, felsefe-teoloji ile diller, edebiyat-dilbilim listelerinde de aynı sıra bandında yer buldu. Boğaziçi Üniversitesi sanat ve beşeri bilimler genel sıralamasında olduğu gibi bu iki listede de Türkiye’de ilk sırada temsil edildi.

DÜNYADA STANFORD ZİRVEDE

Sanat ve beşeri bilimler sıralamasında dünya birincisi ABD’den Stanford olurken, onu yine ABD’den Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile Birleşik Krallık’tan Cambridge Üniversitesi takip etti. Kıta Avrupası’nda ise zirvede Almanya’dan Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi yer aldı. Asya’nın lideri ise Çin’den Pekin Üniversitesi oldu.

THE’nın yaptığı açıklamaya göre mühendislik ve psikoloji gibi diğer alanlardaki listeler de önümüzdeki aylarda paylaşılacak.