Otonom Araç

Geliştirilen yapay zeka otonom araçları yaygınlaştıracak

Boğaziçi ve Oxford Üniversitelerinin ortak yürüttüğü çalışmayla, otonom araçların kötü hava koşullarında daha güvenli seyahat edecekleri yeni bir yapay zeka geliştirildi. Böylece sürücüsüz araç olarak bilinen otonom araçların yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri daha aşıldı. Geliştirilen yapay zekayla birlikte kar, yağmur, sis ve gece görüşü gibi zorlayıcı koşulları aşan araçlar, artık daha emniyetli olacak.

Boğaziçi Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi iş birliğinde yürütülen ve yaklaşık iki buçuk yıl süren çalışmayla bilim insanları, otonom araçların özellikle zorlayıcı hava koşulları ve GPS-bağımsız ortamlarda emniyetli otonom sürüş kabiliyeti elde edebilmeleri için kritik öneme sahip bir yapay zeka mimarisi geliştirdi.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi'nde tasarlanan otonom araç projesi bildiğimiz tarımı değiştirebilir

Dr. Öğr. Üyesi Sinan Öncü, Boğaziçi Üniversitesi’nde 2019’da kurduğu Akıllı ve Otonom Mobilite Laboratuvarı’nda geleceğin araçları için çalışıyor. Yüksek lisans ve doktora düzeyinde yaklaşık 10 öğrencisinden oluşan ekibe liderlik eden Öncü; drone, robotik, yapay zeka ve otonom araçlar teknolojisinden faydalanan yeni bir akıllı tarım projesi için de kolları sıvadı. Avrupa Birliği (AB) ve TÜBİTAK’tan destek alan projeyle tarım arazilerinde her bir bitkiye özel takip mümkün hale gelecek.

Hollanda Eindhoven Teknik Üniversitesi’ndeki doktora eğitiminin ardından Türkiye’ye dönen Dr. Öğr. Üyesi Sinan Öncü, otonom araç teknolojilerine tutkun bir bilim insanı. Bir dönem Türkiye’de dünya otomotiv sektörünün önde gelen şirketlerinden birinde çalışan ve 2019’da Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümü akademik kadrosuna katılan Öncü, kurduğu ve direktörlüğünü yürüttüğü Akıllı ve Otonom Mobilite Laboratuvarı’nda geleceğin araçlarını tasarlıyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Otonom araçlar trafiği de yönetecek

Boğaziçi Üniversitesi’nden trafik sıkışıklığına çözüm için araştırma...

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, otonom araçlarla trafik yönetimi yaparak trafik sıkışıklığına çare olabilecek bir sistem geliştirdi. 5G ve V2X gibi bağlantı teknolojilerini kullanan sürücüsüz bağlı araçlar, bir kaza olduğunda birbirlerinden bilgi alabiliyor ve rotalarını minimum zaman kaybı olacak şekilde değiştirebiliyor. Üstelik sistemin bir bölgede uygulanabilmesi için herhangi bir altyapı kurmaya ya da maliyetli bir yatırıma ihtiyaç yok.

Mühendislik Fakültesi
Share