Mayıs 2022

Şehirlerin iklim değişikliği karnesini Boğaziçi Üniversitesi çıkarıyor

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi İrem Daloğlu Çetinkaya’nın yürütücüleri arasında yer aldığı uluslararası LOCALNET projesi, Türkiye’deki 12 şehrin iklim değişikliği karnesini çıkarıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi 12 şehir belediyesinin bu alanda ortaya koyduğu çalışmaların sahada incelendiği araştırmayla ülke çapında farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Dr. Öğr. Üyesi İrem Daloğlu Çetinkaya ile Norveç Bergen Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nden Araştırmacı Mahir Yazar’ın yürütücüsü olduğu projeyle 12 şehir belediyesinin iklim değişikliğiyle ilgili rapor, çalışma ve projeleri değerlendiriliyor. Berlin merkezli Alman Uluslararası ve Güvenlik İşleri Enstitüsü (SWP) tarafından desteklenen ve yaklaşık bir yıl sürmesi öngörülen projeyle, Türkiye şehirlerinin bu alandaki röntgenin çekilmesi hedeflenirken, ülke çapında yerel yönetimlerin farkındalıklarının geliştirilmesi de amaçlanıyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Boğaziçili öğrenciden yanık hastaları için “yapay deri”

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Bilal Enes Okatar’ın da arasında yer aldığı ekip üç yıllık çalışmanın ardından yapay deri üretmeyi başardı. Gerçek insan deri hücresiyle geliştirilen yaklaşık 25 santimetrekare büyüklüğündeki yapay deri, benzer çalışmalara oranla daha az maliyetle geliştirildi.

Kaza ve yangın gibi durumlarda ortaya çıkabilen üçüncü derece yanıkların tedavisinde son yıllarda yapay deri çalışmaları öne çıkıyor. Bu yaklaşımla Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği yüksek lisans öğrencisi Bilal Enes Okatar ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencisi Yusuf Sürücü üç yıl önce yapay deri projesi başlattı. Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.

Mühendislik Fakültesi
Share

IBPF 2022’de konuşan Rektör Prof. Dr. İnci: “Ülkemizin rekabetçi insan kaynağını oluşturabilmek için değişmek zorundayız"

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın (BYV) bu yıl 10’uncusunu yaptığı Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu (IBPF 2022) “Dijital Çağda Yetenek Savaşları” temasıyla Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlendi. Etkinlikte konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi’nin salgınla birlikte değişen yeteneklere kendini yeni projelerle hazır hale getirmek için çalıştığını vurgularken, Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ise Türkiye’nin insansız hava araçları teknolojisinde önde gelen üç ülkeden biri olduğunu söyledi.

Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da 16 Mayıs’ta düzenlenen IBPF 2022, “Dijital Çağda Yetenek Savaşları” teması altında insan kaynakları ve teknoloji alanında öncü isimleri ağırladı. Etkinliğe Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ile birlikte Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar ve Sanayi Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır da katıldı.

“ÜLKEMİZİN REKABETÇİ İNSAN KAYNAĞINI OLUŞTURMAK İÇİN DEĞİŞMEK ZORUNDAYIZ”

Share

Boğaziçi öğrencileri Stanford Üniversitesi Silikon Vadisi Buluşması’na katıldı

Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin (BRIGHT) seçtiği dört öğrenci Stanford Üniversitesi d.school’un düzenlediği Silikon Vadisi Buluşması’na katıldı. Öğrenciler bu sayede sektörün önde gelen şirketlerinden uzmanların da yer aldığı birçok atölyeyi takip ederken, Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi Direktörü Dr. Oğuzhan Aygören de bir sunum gerçekleştirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Girişimcilik Merkezi’nin (BRIGHT) tasarım odaklı düşünmeyi desteklemek amacıyla İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğiyle 2020'de hayata geçirdiği Fire Up Değişim Öncüleri Programı’nda başarılı olarak seçilen dört öğrenci, dünyanın lider yükseköğretim kurumlarından Stanford Üniversitesi’nde mart ayında düzenlenen Silikon Vadisi Buluşması’na katıldı. Yaklaşık 60 ülkeden 30 akademisyen ile 500’ü aşkın öğrencinin yer aldığı etkinlikte tasarım, inovasyon ve girişimcilik konularında birçok yenilikçi atölye, buluşma ve seminer düzenlendi.

Share

Boğaziçi Üniversitesi ve Fonbulucu’dan biyoteknoloji girişimleri için iş birliği

Boğaziçi Üniversitesi ile kitle fonlama platformu Fonbulucu, girişimcilik ekosistemine artı değer kazandırmak amacıyla yeni bir iş birliğine imza attı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) koordinasyonunda yürütülen Derin Teknoloji Üssü’nde yer alacak erken aşama derin teknoloji tabanlı girişimlerin Fonbulucu ve iştirakinde bulunan şirketler aracılığıyla finansmana erişimi ve ticarileşmesinin önü açılacak.

9 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi’nde yapılan törende imzalanan iş birliği protokolüne göre Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin (TTO) koordinasyonunda öncelikle İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) ile Kandilli Yerleşkesi Bilim Teknoloji Binası bünyesine yürütülen Derin Teknoloji Üssü’nde ön kuluçka, kuluçka, hızlandırıcı programlarında yer alacak erken aşama ve derin teknoloji tabanlı girişimlerin finansmana kolay ve hızlı erişimleri, ticarileştirilmeleri ve bu alanlarda verilecek eğitimler fonbulucu tarafından yürütülecek.

Ekonomi
Mühendislik Fakültesi
Share