Eylül 2022

Geliştirilen yapay zeka otonom araçları yaygınlaştıracak

Boğaziçi ve Oxford Üniversitelerinin ortak yürüttüğü çalışmayla, otonom araçların kötü hava koşullarında daha güvenli seyahat edecekleri yeni bir yapay zeka geliştirildi. Böylece sürücüsüz araç olarak bilinen otonom araçların yaygınlaşmasının önündeki en büyük engellerden biri daha aşıldı. Geliştirilen yapay zekayla birlikte kar, yağmur, sis ve gece görüşü gibi zorlayıcı koşulları aşan araçlar, artık daha emniyetli olacak.

Boğaziçi Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi iş birliğinde yürütülen ve yaklaşık iki buçuk yıl süren çalışmayla bilim insanları, otonom araçların özellikle zorlayıcı hava koşulları ve GPS-bağımsız ortamlarda emniyetli otonom sürüş kabiliyeti elde edebilmeleri için kritik öneme sahip bir yapay zeka mimarisi geliştirdi.

Mühendislik Fakültesi
Share

Prof. Dr. Rana Sanyal’a ISIF’22 Uluslararası Buluş Fuarı Grand Prix Ödülü

Kemoterapinin etkisini artıran ve yan etkilerini azaltan ilaç adayları geliştiren Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sanyal, “Kırılabilir Polimer İlaç Konjugatları” buluşuyla ISIF’22 Uluslararası Buluş Fuarı Grand Prix Ödülü’nün sahibi oldu.

Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından laboratuvarda yürütülmekte olan araştırmaları klinik safhaya taşıyarak insana ulaştırabilmek amacıyla kurulan RS Research, Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde “Kırılabilir Polimer İlaç Konjugatları” buluşuyla ISIF’22 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı Grand Prix Ödülü’nü aldı. Onkoloji alanında hedefli kemoterapiyi mümkün kılan akıllı ilaçlar keşfeden biyoteknoloji girişimi RS Research, kansere karşı yeni nesil tedaviler geliştiriyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share