Mart 2022

Biyoteknoloji girişimlerini destekleyecek Biyoküp Kuluçka Merkezi açılıyor

Boğaziçi Üniversitesi ve Teknopark İstanbul iş birliğiyle biyoteknoloji, ilaç, tıbbi cihaz alanında çalışan girişimcileri desteklemek amacıyla kurulan Biyoküp Kuluçka Merkezi çok yakında hizmete açılıyor. 50 milyon TL’den fazla yatırım yapılan, 12 laboratuvar, 8 temiz oda ve açık ofislerin bulunduğu Biyoküp Kuluçka Merkezi’nde yürütülecek Biyokuluçka Hızlandırma Programları ile yılda 40 girişimin desteklenmesi planlanıyor.

Boğaziçi Üniversitesi ve Teknopark İstanbul ortaklığında çok yakında hizmete girecek olan Biyoküp Kuluçka Merkezi açılış için gün sayıyor. Mayıs ayında yapılması planlanan resmi açılış öncesi ilaç, tıbbi cihaz ve biyoteknoloji alanlarında çalışan bilim insanı ve girişimcilere çağrı yapan Teknopark İstanbul, Biyoküp’ün Türkiye’de örneği bulunmayan altyapısı ile öncü bir üniversite-sanayi iş birliği modeli sunduğuna dikkat çekiyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi’nin yer aldığı Salda Gölü araştırması NASA’ya nitelikli veri bankası sunacak

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ortaklığıyla Burdur’da yer alan Salda Gölü'nün mikrobiyal ekolojisinin belirlenmesine yönelik yürütülen proje tamamlandı. Bu kapsamda birçok yönden Kızıl Gezegen’e benzeyen Salda Gölü’nden elde edilen veriler, NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından Mars araştırmalarında da kullanılabilecek.

Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle Burdur’da yer alan Salda Gölü’nde yapılan kapsamlı araştırma sonuçlandı. Buna göre mikrobiyal evrimde önemli rol oynayan mikrobiyal türler keşfedilerek, gölün bu açıdan kapsamlı bir haritası çıkarıldı. Korunması gereken mikrobiyal hassasiyet bölgelerinin de belirlendiği proje sayesinde elde edilen veriler ayrıca, NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) tarafından Mars’ta devam eden projeler için de nitelikli veri bankası olarak kullanılacak.

Fen Edebiyat Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçili genç bilim insanına matematiğe katkıları için ödül

Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp Bassa, ODTÜ Parlar Vakfı tarafından Akademik Teşvik Ödülü’ne layık görüldü. Genç bilim insanına ödül, matematiğe yaptığı fark yaratan katkılar nedeniyle verildi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Parlar Vakfı 1980’de hayatını kaybeden Prof. Dr. Mustafa Parlar’ın bilimsel üretime ve üretilen bilgiyi yaygınlaştırmaya verdiği önemi vurgulamak için her yıl Onur, Bilim, Hizmet ile Teşvik ödülleri veriyor. 2021 yılı için dağıtılan ödüllerde Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alp Bassa Akademik Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

“ÇALIŞMALARIN TAKDİR EDİLMESİ ÖNEMLİ BİR MOTİVASYON”

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi’nin de katkı sağladığı dünya çapında araştırma gösterdi: “Ergene dünyanın en yoğun ilaç atığı barındıran nehirleri arasında”

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden uzmanlar, İngiltere York Üniversitesi’nin liderliğinde 258 nehri kapsayan dünya ölçeğinde yapılan araştırma kapsamında Ergene Nehri’ni inceledi. Buna göre Ergene Nehri dünyada aktif farmakolojik bileşenler açısından en kirli yüzde 20’lik dilimde yer alırken, sudaki antibiyotik ile ağrı kesici ilaçlarda kullanılan temel etkin maddelerin yoğunluğu dikkat çekti.

İngiltere'nin York Üniversitesi öncülüğünde yapılan ve sonuçları ABD merkezli saygın Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dergisinde yayımlanan “Dünya Nehirlerindeki İlaç Kirliliği” araştırmasına göre 104 ülkede örnek alınan 258 nehrin dörtte birinden fazlasının, suda yaşayan organizmalar için güvenli olmayan düzeyde aktif farmakolojik bileşenler barındırdığı ortaya çıktı.

Mühendislik Fakültesi
Share

Sağlık girişimlerini dünyaya taşıyacak platform Kandilli Health başlıyor

İstanbul’da sağlık alanında faaliyet göstererek dünya pazarını hedefleyen firmalara destek için kurulan Sağlıkta Ticareti Hızlandırma Platformu Kandilli Health’in açılış toplantısı 9 Mart’ta düzenlendi. Kandilli Derin Teknoloji Üssü’nün öne çıkan projeleri arasında yer alan platformla İstanbul’da sağlık girişimciliği ekosisteminin geliştirilmesi ve bu alandaki firmaların dünyaya açılması hedefleniyor.

İstanbul'da yer alan sağlık KOBİ ve startupları için Ticareti Hızlandırma Platformu Kandilli Health açılış toplantısı 9 Mart’ta Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde yapıldı. Platformla sağlık alanındaki startuplara global pazarlara açılmaları ve satış kapasitelerini büyüterek ticaretlerini hızlandırmaları için destek verilecek. Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü sahipliğinde, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) Sağlık Girişimcilerini Destekleme Faaliyetleri kapsamında yürütülen program, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından destekleniyor.

Ekonomi
Mühendislik Fakültesi
Share

Sağlık girişimleri ‘Kandilli Health’ ile dünyaya açılıyor

İstanbul'da yer alan sağlık KOBİ ve Start-up’ları için Ticareti Hızlandırma Platformu “Kandilli Health” başlıyor. Sağlık girişimcilerine odaklı en kapsamlı programlardan biri olan Kandilli Health ile start-up’lara, satış ve pazarlama süreçlerinde, global pazarlara açılmaları, satış kapasitelerini büyüterek ticaretlerini hızlandırmaları için destek verilecek.Nisan-Mayıs 2022 ile Eylül-Ekim 2022 tarihleri arasında, iki aşamalı olarak planlanan Kandilli Health Hızlandırma Programı’na son başvuru tarihi ise 20 Mart.

Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü sahipliğinde, İstanbul Sağlık Endüstrisi Kümelenmesi (İSEK) Sağlık Girişimcilerini Destekleme Faaliyetleri kapsamında yürütülen program, İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından destekleniyor.

Kandilli Health, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Derin Teknoloji Üssü’nde sağlık sektöründe hizmet, üretim ve Ar-Ge amaçlı faaliyet gösteren, şirketleşmiş, satılabilir ürünü olan start-up ve KOBİ’lere yönelik olarak Nisan-Mayıs 2022 ile Eylül-Ekim 2022 tarihleri arasında iki aşamalı olarak düzenlenecek.

Mühendislik Fakültesi
Share

Prof. Dr. Gökhan Özertan’dan iklim değişikliğiyle ilgili uyarı: “30 yıl içinde kayısıda yüzde 40, fındıkta yüzde 20 verim kaybı yaşanabilir”

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan, gelecek 30 yılda iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle tahıllar, fındık, kayısı ve üzüm gibi Türkiye’nin önde gelen tarım ürünlerinde büyük oranlarda verim düşüşü yaşanacağı konusunda uyarıyor. Bilim insanı kapsamlı verilerin toplanarak, vakit kaybetmeden tarımda iklim değişikliği eylem programının ortaya konulması gerektiğini de söylüyor.

Tarım sektöründe inovatif çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yenilikçi Tarım ve Gıda İşletmeciliği Platformu (Boun Tarım) Kurucularından Prof. Dr. Gökhan Özertan, 2050’ye gelindiğinde fındıkta yüzde 10, üzümde yüzde 20 ve kayısı da ise verimin yüzde 40’a kadar gerileyeceğini belirtiyor. İklim değişikliğinin Türkiye’de tahıl ürünleri de dâhil ciddi verim kayıplarına yol açacağını vurgulayan Prof. Dr.

Ekonomi
Share

Deprem Haftası’nda Kandilli açıkladı:“Tekirdağ-Silivri açıklarında yoğun enerji boşalımı var"

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde (KRDAE) düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’deki depremlerle ilgili güncel veriler paylaşıldı. Buna göre Tekirdağ-Silivri açıklarındaki sismik enerjinin yarısının akıp gittiği tespit edilirken, odaklanılması gereken noktanın depremin zamanından çok yaratacağı olası hasar olması gerektiği vurgulandı. Toplantıda ayrıca İstanbul’da yaşanabilecek büyük bir depremin yaratacağı olası hasarlar konusunda güncel bir çalışmaya ihtiyaç olduğu da belirtildi.

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ile KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat’ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Türkiye’deki deprem aktivitesiyle ilgili bilgi paylaşmak ve deprem riskleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yapılan basın toplantısında, KRDAE’nin güncel çalışmaları ve elde edilen veriler de sunumlarla paylaşıldı.

Share