Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü

Deprem Haftası’nda Kandilli açıkladı:“Tekirdağ-Silivri açıklarında yoğun enerji boşalımı var"

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde (KRDAE) düzenlenen basın toplantısında, Türkiye’deki depremlerle ilgili güncel veriler paylaşıldı. Buna göre Tekirdağ-Silivri açıklarındaki sismik enerjinin yarısının akıp gittiği tespit edilirken, odaklanılması gereken noktanın depremin zamanından çok yaratacağı olası hasar olması gerektiği vurgulandı. Toplantıda ayrıca İstanbul’da yaşanabilecek büyük bir depremin yaratacağı olası hasarlar konusunda güncel bir çalışmaya ihtiyaç olduğu da belirtildi.

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, KRDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar ile KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat’ın katılımıyla basın toplantısı düzenlendi. Türkiye’deki deprem aktivitesiyle ilgili bilgi paylaşmak ve deprem riskleri konusunda farkındalık yaratmak amacıyla yapılan basın toplantısında, KRDAE’nin güncel çalışmaları ve elde edilen veriler de sunumlarla paylaşıldı.

Share

Kandilli Rasathanesi 7/24 deprem ve tsunami takibinde

1-7 Mart Deprem Haftası devam ederken, dünyanın alanında önde gelenleri arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), 7 gün 24 saat aralıksız faaliyetlerini sürdürüyor. Modern sistem ve istasyonları sayesinde deprem ile buna bağlı oluşabilecek tsunamileri belirliyor ve ilgili kurumlara ulaştırıyor. Enstitü ayrıca 2001'de hayata geçirdiği "Deprem Erken Uyarı Sistemi" ile doğalgaz ve elektrik dağıtıcısı gibi kuruluşların erken uyarılarak, depremin neden olabileceği yıkıcı etkilerin azaltılması için de çalışıyor.

1-7 Mart tarihleri Türkiye'de Deprem Haftası olarak değerlendirilirken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), 7 gün 24 saat deprem ile denizlerde buna bağlı oluşabilecek tsunamileri takip ediyor, raporluyor ve analiz ediyor. KRDAE, yeni takip istasyonları kurarken, mevcut sistemlerini de sürekli güncelliyor. Bununla beraber 2001'de faaliyete geçen 110 yer istasyonuna sahip "Deprem Erken Uyarı Sistemi" ile depremlerle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi için de faaliyetler yapılıyor. KRDAE Müdürü Prof. Dr.

Share

Deprem risklerinin gerçek-zamanlı olarak azaltılması izleme sistemlerinden gelen gerçek-zamanlı verilerle sağlanacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı, 13 ülkeden 24 enstitünün yer aldığı, Avrupa coğrafyasında deprem risklerinin gerçek zamanlı azaltılmasını amaçlayan uluslararası bir proje olan RISE projesinin (RISE: Real-time Eartquake Risk Reduction for a Resilient Europe) Türkiye’den tek partneri oldu.

2018 yılında Horizon 2020 çerçevesinde başlatılan projenin üç yıl sürmesi hedefleniyor. RISE projesi Operasyonel Deprem Öngörüsü, Erken Uyarı, Deprem Sonrası Kayıpların Belirlenmesi ve Yeniden Yapılandırma Çalışmaları gibi başlıklarda 13 ülkeden ilgili kurumlar arasında koordineli bir işbirliğini kapsıyor.

Share