tsunami

NEAMWave21 Tsunami Tatbikatı 8 Mart’ta başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 8-10 Mart 2021 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de düzenlenecek NEAMWave21 tsunami tatbikatında Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak katkı sunacak.

Enstitü, Atina Ulusal Rasathanesi ile eşgüdüm içerisinde kurgulanan Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası açıklarında 7.7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak tatbikata dahil olacak ve dört saatlik zaman diliminde yedi ayrı mesajı ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarına iletecek.

 

Share

Kandilli Rasathanesi 7/24 deprem ve tsunami takibinde

1-7 Mart Deprem Haftası devam ederken, dünyanın alanında önde gelenleri arasında yer alan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), 7 gün 24 saat aralıksız faaliyetlerini sürdürüyor. Modern sistem ve istasyonları sayesinde deprem ile buna bağlı oluşabilecek tsunamileri belirliyor ve ilgili kurumlara ulaştırıyor. Enstitü ayrıca 2001'de hayata geçirdiği "Deprem Erken Uyarı Sistemi" ile doğalgaz ve elektrik dağıtıcısı gibi kuruluşların erken uyarılarak, depremin neden olabileceği yıkıcı etkilerin azaltılması için de çalışıyor.

1-7 Mart tarihleri Türkiye'de Deprem Haftası olarak değerlendirilirken, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE), 7 gün 24 saat deprem ile denizlerde buna bağlı oluşabilecek tsunamileri takip ediyor, raporluyor ve analiz ediyor. KRDAE, yeni takip istasyonları kurarken, mevcut sistemlerini de sürekli güncelliyor. Bununla beraber 2001'de faaliyete geçen 110 yer istasyonuna sahip "Deprem Erken Uyarı Sistemi" ile depremlerle oluşabilecek can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi için de faaliyetler yapılıyor. KRDAE Müdürü Prof. Dr.

Share

''Dünya Tsunami Farkındalık Günü”nde uzmanlar uyardı

Tüm dünyada tsunami konusunda farkındalık yaratmak üzere her yıl 5 Kasım’da gerçekleştirilen ''Dünya Tsunami Farkındalık Günü” Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde (KRDAE) 5 Kasım’da düzenlenen basın toplantısı ile Türkiye’de de gündeme alındı.

Türkiye’de de tsunami tehlikesi için hazırlıklı olunması gerektiği uyarısında bulunulan toplantıda; “Tarihsel ve güncel bilimsel çalışmalar tsunami afetinin ülkemizi çevreleyen denizlerde de yaşandığını gösterdiği, günümüz modern dünyasında, özellikle kıyı şeritlerindeki kentsel yerleşme ve liman, tersane, havaalanı, termik ve nükleer santraller başta olmak üzere endüstriyel yapılaşmaların artması, çevre denizlerimizde yaşanabilecek herhangi bir tsunaminin ülkemize olan etkileri üzerinde dikkatle durulmasını gerektirmektedir” denildi.

Share

Kandilli Rasathanesi Uluslararası Tsunami Merkezi Oldu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bünyesindeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTIM); UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografik Komisyonu’nun (IOC) bir alt organı olarak 2005 yılında kurulan “Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Hafifletme Sistemi - Hükümetlerarası Eşgüdüm Grubu (ICG/NEAMTWS)” çatısı altında Tsunami Hizmet Sağlayıcı (Tsunami Service Provider) olarak tanımlandı.

KRDAE-BDTIM, 1 Temmuz 2012 tarihinden beri Aday Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak ülkemiz ve çevresinde meydana gelen tüm depremleri ve denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara deprem bilgi ve tsunami uyarı mesajları gönderen 7/24 bir merkez olarak halihazırda faaliyet göstermekteydi.

Share