KRDAE

NEAMWave21 Tsunami Tatbikatı 8 Mart’ta başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 8-10 Mart 2021 tarihleri arasında Doğu Akdeniz’de düzenlenecek NEAMWave21 tsunami tatbikatında Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak katkı sunacak.

Enstitü, Atina Ulusal Rasathanesi ile eşgüdüm içerisinde kurgulanan Doğu Akdeniz’de Kıbrıs adası açıklarında 7.7 büyüklüğünde bir deprem senaryosu üzerinden Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak tatbikata dahil olacak ve dört saatlik zaman diliminde yedi ayrı mesajı ulusal ve uluslararası tüm paydaşlarına iletecek.

 

Share

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü araştırıyor: Anadolu’nun dış kabuğu mercek altında

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen BAP destekli ‘’Anadolu'nun Yüksek Çözünürlüklü Reolojik Modeli’’ projesiyle fizik ve jeofizik disiplini olan ve cisimlerin şekil değiştirme özelliklerini araştıran reolojiye dayanarak Anadolu coğrafyasının litosfer/ dış kabuğunun termal özelliklerini belirlemek üzere güvenilir bir sıcaklık modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Araştırmada yer kabuğun sıcaklıklarının farklı gözlemlerle türetilmesi için uydulardan elde edilen manyetik anomaliler kullanılacak.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrullah Karabulut yürütücülüğünde Mart 2020’de başlayan ve Haziran 2021’de tamamlanması beklenen araştırma hakkında Jeofizik Anabilim Dalı araştırmacılarından Dr. Ali Özbakır’dan bilgi aldık.

Öncelikle ‘’Anadolu'nun Yüksek Çözünürlüklü Reolojik Modeli’’ araştırmanızın içeriği hakkında bilgi alabilir miyiz?

Share

Kandilli, öncü sarsıntıların deprem tahmininde kullanılabilirliğini araştırdı

Depremler tahmin edilebilir mi? Boğaziçi ve Stanford Üniversitesi’nden bilim insanları İzmit Depremi’nin bulguları ışığında öncü sarsıntıların deprem tahmininde kullanılabilirliğini konu alan araştırmada yeni bulgulara ulaştı.

Boğaziçi Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nden akademisyenler, 17 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği 17 Ağustos 1999 İzmit depremine dair verileri gözden geçirerek yeni bir araştırmaya imza attılar. Nature Geoscience dergisinin Haziran 2018 sayısında yer alan yeni araştırmada, deprem öncesinde yaşanan öncü sarsıntılar vasıtasıyla daha büyük bir depremin olma ihtimalinin öngörülüp öngörülemeyeceği masaya yatırıldı.

Share

Kandilli’nin son ‘Açık Ders’inde afete hazırlık konuşuldu

Boğaziçi Üniversitesi BU + Etkinlikleri kapsamında Üsküdar Belediyesi desteğiyle, Kandilli Rasathanesi’nin 150. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Açık Ders” serisinin 2017-2018 akademik yılı bahar döneminin son dersi 25 Nisan tarihinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. “Türkiye'de Deprem Afeti ve Eğitimi” başlıklı Açık Ders’i Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde uzman sismolog olarak çalışmalarına devam eden Dr. Doğan Kalafat verdi. Konferansta Türkiye’de depremlerin neden olduğu afetlerin boyutu, alınması gereken tedbirler ve afetlere dirençli bir toplum olabilmek için yapmamız gerekenler konuşuldu.

Kandilli Rasathanesi araştırmacılarının toplumu deprem ve tsunamiler hakkında bilgilendirmek amacıyla verdikleri derslerin sonuncusunda deprem, zemin ve yapı ilişkisi; afet öncesinde, anında ve sonrasında yapılacaklar ve kaçınılması gerekenler konuşuldu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, depremlerin özünde doğal olaylar olduğunu fakat bunları afete çevirenlerin insanlar olduğunu belirtti. Alınacak önlemler ile de bu afetlerden korunabileceğimizi ekledi.

Share

Atmosferdeki sera gazları arttıkça dünya ısınmaya devam edecek

150. yılını kutlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden uzmanlarca verilen “Açık Ders”lerin üçüncüsü Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek’in sunusuyla gerçekleşti. 10 Nisan Salı günü Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” başlıklı konferansta küresel ısınmanın nedenleri ile muhtemel sonuçları ve iklim değişikliğinin boyutları tartışıldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 150. yıl etkinlikleri kapsamında Üsküdar Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleşen “Açık Ders” serisinin üçüncüsü 10 Nisan Salı günü gerçekleşti. Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek’in “Küresel Isınma ve İklim Değişikliği” başlığıyla Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde verdiği ders yoğun ilgi gördü.

Share

Marmara Fayı'nın Röntgeni Çekildi

Deprem, tsunami ve heyelan gibi doğal felaketlerin tehlike analizinin son teknolojiler kullanılarak yapılması ve risk azaltımı için Avrupa Birliği desteği ile gerçekleştirilen MARSite (MARmara superSITE) projesi tamamlandı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden Prof. Nurcan Meral Özel koordinatörlüğünde gerçekleştirilen MARSite projesi ile Marmara Bölgesi, Avrupa Birliği nezdinde öncelikli olarak izlenmesi gereken üç bölgeden biri olarak tanımlandı. Araştırma çerçevesinde Tekirdağ Şarköy'de kurulan Derin Kuyu Sistemi dünyada benzeri olmayan teknoloji ile tasarlanarak Şarköy'de yerin 150 metre altına doğrudan fayın içine yerleştirildi.

Share