Ocak 2022

Boğaziçi Üniversitesi’nde Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafinerisi açıldı

Boğaziçi Üniversitesi Kilyos Sarıtepe Kampüsü'nde Türkiye ve Avrupa'nın ilk karbon negatif biyorafinerisi kuruldu. Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) kapsamında kurulan ve resmi açılış 7 Ocak’ta yapılan biyorafineride 11 farklı yosun tabanlı biyoteknolojik ürün üretilecek. Bunlar arasında öne çıkan biyojet yakıtının başarıyla sonuçlanan deneyi ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin katılımıyla minijet motorunda yapıldı.

Boğaziçi Üniversitesi’nin son yıllarda en kapsamlı projelerinden biri olan, Avrupa Birliği (AB) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklenen Biyoekonomi Odaklı Kalkınma için Entegre Biyorafineri Konsepti Projesi (INDEPENDENT) ile enerji, sağlık, gıda, tarım, hayvancılık ve çevre sektörlerine yönelik biyoyakıt, fonksiyonel gıda, biyo-gübre başta olmak üzere 11 farklı yosun tabanlı biyoteknolojik ürünün, biyoekonomi odaklı bir büyüme modeline dayanan entegre bir üretim sistemiyle elde edilmesi hedefleniyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Yapıların inşasında iklim değişikliğine uygun tasarım dönemi başlıyor

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Avcı iklim değişikliğinin alt ve üst yapılara etkileriyle ilgili yaptığı modellemelerle Türkiye’de resmi ve özel kurumlara danışmanlık sağlıyor. Yapıların inşasında değişecek iklim koşullarının göz önüne alınması gerektiğini dile getiren bilim insanı, dünyada bu konuda farkındalığın arttığını da vurguluyor.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) Ağustos 2021’de yayımladığı rapora göre, küresel sıcaklık öngörülenden on yıl önce, 2030'a kadar 1.5 derece artarak iklimleri etkilemeyi sürdürecek. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Avcı da Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın desteğiyle iklim değişikliğinin alt ve üst yapılara etkileri konusunda çalışarak yeni modellemeler geliştiriyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Prof. Dr. Rana Sanyal’ın biyoteknoloji girişimine 12 milyon dolar yatırım

Onkoloji alanında ilaç geliştiren ve erken aşama çalışmalarında Boğaziçi Üniversitesi’nin altyapısından güç alan RS Research, GEN İlaç, İstanbul Portföy ve Eczacıbaşı Momentum’dan 12 milyon dolar yatırım aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal ve Sena Nomak tarafından kurulan ve 2017’de ilk yatırımını teknoloji ticarileştirme odaklı risk sermayesi fonu ACT’den alan RS Research, Seri-A yatırım turunun ilk kapanışını yaptı. Kemoterapinin etkisini artırırken yan etkilerini azaltabilen ilaç adayları geliştiren RS Research, Seri-A yatırım turunda GEN İlaç liderliğinde OneLife Ventures (İstanbul Portföy Yönetimi) ve Eczacıbaşı Momentum’un katılımıyla Aralık 2021’de 12 milyon dolar yatırım aldı.

KÜRESEL BİR OYUNCU OLMAYI HEDEFLİYOR

Fen Edebiyat Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi ile WWF Türkiye’den plastik atık raporu: “Her yıl 11 milyon plastik denizlere karışıyor”

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve WWF Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) hazırladığı “Türkiye'de Plastik Atık Sorunu ve Politika Önerileri" raporuna göre her yıl 11 milyon ton plastik atık denize karışıyor. Türkiye; Mısır ve İtalya’dan sonra Akdeniz’e en çok plastik atık bırakan üçüncü ülke konumunda. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgut Tüzün Onay ise raporun dikkat çeken bulgularına işaret ederek, Türkiye’de bu konuda farkındalığın yeterince gelişmediğini söylüyor.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü ve WWF Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) ortak hazırladığı “Türkiye'de Plastik Atık Sorunu ve Politika Önerileri" raporu yayımladı. Raporda paylaşılan verilere göre denizlere karışan plastik miktarı her yıl giderek artarken, bu plastiğin yüzde 80'i karasal kaynaklı. Öte yandan Türkiye Akdeniz’e bıraktığı yıllık kişi başı 1 kilogram plastikle, Mısır ve İtalya’dan sonra üçüncü ülke konumunda.

“FARKINDALIK YETERLİ DEĞİL”

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu Üyesi Nihal Kayalı: “Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için sağlık çalışmaları övgüye değer ama problemler de var”

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’nun düzenlediği “Türkiye’nin Suriyeli Mültecilere Sağlık Hizmetleri Cevabı: Gelişmeler ve Kalan Zorluklar” başlıklı seminerde konuşan forum üyesi Nihal Kayalı, Türkiye’de mültecilerin sağlık sistemiyle ilgili tecrübelerini anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politikalar Forumu’nun düzenlediği ve Koç Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi misafir araştırma görevlisi Nihal Kayalı’nın konuşmacı olarak yer aldığı “Türkiye’nin Suriyeli Mültecilere Sağlık Hizmetleri Cevabı: Gelişmeler ve Kalan Zorluklar” seminerinde, Suriyeli doktor ve hastaların Türkiye’deki deneyimleri konuşuldu.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share