Nisan 2022

Boğaziçili bilim insanlarından yapay zekâya sahip keşif ve gözlem için uçan robot

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öncü ve ekibi yapay zekaya sahip, aşırı koşullara dayanıklı, gelişmiş bir uçan keşif robotu üretti. Aracın ileri uçuş testleri ise bu ay başladı.

Son yıllarda insansız hava aracı teknolojileri daha da gelişirken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan Mikrodalga Radar ve Haberleşme Laboratuvarı’ndan (MiRaCL) bilim insanları yapay zekâ teknolojisi ile desteklenmiş keşif yapabilen yeni nesil uçan robot geliştirdi. Ekip lideri Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Öncü ile birlikte aynı bölümden araştırma görevlisi Berk Omuz ve yüksek lisans öğrencisi Erol Kayataş’ın yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı robotun başta orman yangınları gibi zorlu koşullarda kullanılması hedefleniyor.

Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Mühendislik Fakültesi
Share

“Rasathane” ile depremlere yakın takip imkânı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) tarafından geliştirilen “Rasathane” mobil uygulamasının tanıtımı yapıldı. Uygulama sayesinde Türkiye ve çevresindeki depremlerle ilgili güncel, tarihi ve ayrıntılı bilgiye kesintisiz erişilebiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen “Rasathane” isimli ücretsiz mobil uygulaması kullanıma sunuldu. Kullanıcı dostu ara yüzüyle Rasathane, Türkiye ve çevresinde meydana gelen depremlerle ilgili kullanıcıları en hızlı şekilde bilgilendiriyor.

DEPREMLER KULLANICIYA ANINDA BİLDİRİLİYOR

Share

Boğaziçili bilim insanı geometriyi kullanarak titreşimi yok ediyor

Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Yılmaz, malzemeleri özel geometrik şekillerde işleyerek titreşimi yok edebiliyor. Bu alanda geliştirdiği prototiplerle dünya çapında dikkat çeken bilim insanı, bunun depreme dayanıklı yapıların inşası ile beyaz eşya ve otomotiv sektörlerinde kullanılabileceğini söylüyor.

Prof. Dr. Çetin Yılmaz piyasada kolayca bulunabilecek çelik, alüminyum, plastik gibi malzemeleri özgün geometrilerde işleyerek çeşitli türlerdeki titreşimi yok edebiliyor. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki laboratuvarında geliştirdiği prototiplerle dünyadaki örneklerin çok ötesine geçmeyi başaran bilim insanı, işin sırrının kullanılan malzemede değil, tasarım ve geometride olduğunu paylaşıyor.

“YÖNTEMİMİZ DÜNYA LİTERATÜRÜNE GEÇTİ”

Mühendislik Fakültesi
Share

Prof. Dr. Levent Kurnaz: "İklim değişikliğiyle felaketler şiddetlenecek"

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, iklim değişikliği ile şiddetli hava olayları arasındaki ilişki hakkında konuştu. Anadolu Ajansı’nın (AA) sorularını yanıtlayan bilim insanı, “Isınma, 2.4-2.7 dereceye ulaştığında ne olduğunu hiç bilmediğimiz şeyler karşımıza çıkmaya başlayacak; aynı müsilajda olduğu gibi. Örneğin kuraklıktan bahsediyorsak, kuraklık daha geniş bir alanda görülüyor, eskisinden daha şiddetli oluyor. Eskiden senede 15 gün hiç yağmur düşmeyen bir zaman varsa diyelim, bu 30 güne çıkıyor ve senede iki defa görülmeye başlıyor. Yani hem süresi uzuyor hem sıklığı artıyor hem de görüldüğü alan genişliyor. Aynı şey yağışlar için de fırtınalar için de geçerli" diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz AA'nın iklim değişikliğiyle ilgili sorularını yanıtladı. İklim meselesinin dünyanın gündeminde ilk sırada olmasını gerektiğini belirten bilim insanı, küresel ısınmayla birlikte tahmin edilemeyecek felaketlerin kapıda olduğunun da altını çizdi. 

"1.5°C HEDEFİ BİR HAYAL"

Fen Edebiyat Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi QS’in alanlar sıralamasında yükselişte

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, Alanlarına Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2022’yi yayımladı. Buna göre Boğaziçi Üniversitesi listelenen 51 alanın 20’sinde temsil edilirken, alanların büyük kısmında geçen yıla göre sıralamalarını geliştirdi. Türkiye’de ise listelerin büyük çoğunluğunda ilk üç sırada yer buldu.

Londra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu QS, 45 ülkeden 1543 önde gelen üniversiteyi, akademisyenler ile işverenler nezdinde saygınlık, atıf, h-endeksi ve uluslararası araştırma iş birliği gibi beş farklı kritere göre 51 alanda sıraladı.

Geçen yıl 51 alanının 17’sinde temsil edilirken, 2022 sıralamasında bu sayı 20’ye yükseldi. Boğaziçi Üniversitesi en iyi dereceyi 49’unculukla petrol mühendisliğinde yakaladı. Turizm ve otel işletmeciliğinde ilk 150, istatistik ve yöneylem araştırmaları, inşaat ile elektrik-elektronik mühendisliklerinde ise ilk 200’de yer buldu.

Ekonomi
Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Fen Edebiyat Fakültesi
Mühendislik Fakültesi
Share