Kandilli

Boğaziçi öncülüğünde yürütülen projeyle Kafkasya’daki deformasyon ve depremler daha iyi anlaşılacak

Boğaziçi Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrullah Karabulut’un yürütücüsü olduğu projeyle, Kafkasya’daki deformasyon ve depremleri daha iyi anlamak için Türkiye ve Rusya iş birliğiyle kapsamlı sismolojik ve jeodezik veri tabanları oluşturulacak. Bu sayede yaklaşık 15 yıl öncesine uzanan verilerle bölgeye dair daha detaylı tektonik modeller elde edilmesi hedefleniyor. Üç yıl sürmesi planlanan projede araştırmacı olarak görev alan Dr. Sezim Ezgi Güvercin, Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtladı.

TÜBİTAK ile Rusya Temel Araştırmalar Vakfı (RFBR) arasındaki bilimsel ve teknolojik iş birliği kapsamında desteklenmesine karar verilen bilimsel çalışmalar içerisinde Boğaziçi Üniversitesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayrullah Karabulut’un yürütücüsü olduğu proje de yer aldı. “Kafkas Bölgesinin Kapsamlı Sismolojik ve Jeodezik Gözlemlere Dayalı Sismotektoniği ve Kinematiği” başlıklı proje, Kafkasya’daki ülkelerden yer bilimleri araştırmacılarını ilk kez büyük çapta bilimsel araştırma için bir araya getirecek.

Share

Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü araştırıyor: Anadolu’nun dış kabuğu mercek altında

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen BAP destekli ‘’Anadolu'nun Yüksek Çözünürlüklü Reolojik Modeli’’ projesiyle fizik ve jeofizik disiplini olan ve cisimlerin şekil değiştirme özelliklerini araştıran reolojiye dayanarak Anadolu coğrafyasının litosfer/ dış kabuğunun termal özelliklerini belirlemek üzere güvenilir bir sıcaklık modeli geliştirilmesi hedefleniyor. Araştırmada yer kabuğun sıcaklıklarının farklı gözlemlerle türetilmesi için uydulardan elde edilen manyetik anomaliler kullanılacak.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Jeofizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hayrullah Karabulut yürütücülüğünde Mart 2020’de başlayan ve Haziran 2021’de tamamlanması beklenen araştırma hakkında Jeofizik Anabilim Dalı araştırmacılarından Dr. Ali Özbakır’dan bilgi aldık.

Öncelikle ‘’Anadolu'nun Yüksek Çözünürlüklü Reolojik Modeli’’ araştırmanızın içeriği hakkında bilgi alabilir miyiz?

Share

Boğaziçi Üniversitesi ‘’Yarının İstanbul’u’’ için çalışacak

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı, UK Research and Innovation (UKRI) tarafından desteklenen Yarının Şehirleri projesinin İstanbul ayağının yönetim ve koordinasyon merkezi oldu. Beş yıl sürecek proje kapsamında Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı bünyesinde bir İstanbul Kent Ofisi kurulacak.

Yarının Şehirleri, Birleşmiş Milletlerin Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine yönelik uluslar ve disiplinler arası bir araştırma projesi. Projenin amacı orta gelir seviyesi ve altındaki ülkelerde, kriz yönetimi anlayışından, çoklu afet tehlikeleri altında kentlerin karşı karşıya bulunduğu riskleri göz önünde bulunduran planlama ve karar alma mekanizmalarına geçişi kolaylaştırıcı çözümler sunmak.

Share

Kandilli’nin son ‘Açık Ders’inde afete hazırlık konuşuldu

Boğaziçi Üniversitesi BU + Etkinlikleri kapsamında Üsküdar Belediyesi desteğiyle, Kandilli Rasathanesi’nin 150. yıl etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Açık Ders” serisinin 2017-2018 akademik yılı bahar döneminin son dersi 25 Nisan tarihinde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. “Türkiye'de Deprem Afeti ve Eğitimi” başlıklı Açık Ders’i Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi’nde uzman sismolog olarak çalışmalarına devam eden Dr. Doğan Kalafat verdi. Konferansta Türkiye’de depremlerin neden olduğu afetlerin boyutu, alınması gereken tedbirler ve afetlere dirençli bir toplum olabilmek için yapmamız gerekenler konuşuldu.

Kandilli Rasathanesi araştırmacılarının toplumu deprem ve tsunamiler hakkında bilgilendirmek amacıyla verdikleri derslerin sonuncusunda deprem, zemin ve yapı ilişkisi; afet öncesinde, anında ve sonrasında yapılacaklar ve kaçınılması gerekenler konuşuldu. Jeofizik Yüksek Mühendisi Dr. Doğan Kalafat, depremlerin özünde doğal olaylar olduğunu fakat bunları afete çevirenlerin insanlar olduğunu belirtti. Alınacak önlemler ile de bu afetlerden korunabileceğimizi ekledi.

Share

Marmara depreme hazırlıklı olmalı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, depremin Türkiye gerçeği olduğunu vurgulayarak, “Önemli olan depreme karşı hazırlıklı olmaktır” dedi. Özener, “Marmara’da bir büyük deprem bekliyoruz ve bu depreme gittikçe yaklaşıyoruz. Ancak, ne zaman olacağını da maalesef ki bilemiyoruz” dedi. Marmara'da yaşanan büyük depremin 17. yılında, 17 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirilen basın toplantısına Prof. Dr. Haluk Özener'in yanı sıra Enstitü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Erdal Şafak ve KRDAE Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar da katıldı.

Özener, Marmara’da 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük depremin yıldönümünde bir basın toplantısı düzenleyerek, deprem araştırmalardaki son durumu ve bu konudaki bilinçlenmeyi değerlendirdi. Özener, geçen 17 yılda deprem konusunda çok önemli bilimsel bilgi birikimi ve belirli bir bilinçlenmenin oluştuğunu vurguladı. Son 17 yıl içinde araştırmaya ayrılan bütçelerin önemli ölçüde arttığını, farklı ve en güncel teknolojik yöntemlerin uyguladığını, gerçekleştirilen uluslararası işbirlikleri ve projeler önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti.

Share