Kandilli Rasathanesi

Kandilli: “Gözümüz Batı, Doğu ve Kuzey Anadolu Fayları Üzerinde”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener: “Marmara’da olacak bir deprem minimum 20 milyon insanı ve tüm Türkiye’yi etkileyecektir. O nedenle olası Marmara Depremi üzerinde önemle duruyor, Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü olarak bütün Türkiye’yi kapsayan detaylı çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizin birçok yerinde deprem üretme potansiyeline sahip aktif faylar var. Yüzde 99’u risk haritasına dahil. Örneğin Ege Bölgesi’nde, Akdeniz’e doğru Datça açıklarında ve Doğu Anadolu’da büyük diyebileceğimiz depremler olması muhtemeldir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın hazırlıklı olması önemlidir. Yine Kuzey Anadolu Erzincan dolaylarında kırılmaya yönelik aktif faylar mevcut. Türkiye deprem kuşağındadır, bu gerçekten hareketle topyekûn deprem afetine hazırlıklı olmalıyız.”

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, 17 Ağustos Depremi’nin 19. yıldönümünde Türkiye’de deprem tehlikesi konusunda farkındalık yaratmak ve depreme karşı alınacak tedbirleri anlatmak amacıyla bir basın toplantısı düzenledi.  Enstitü’nün deprem konusundaki çalışma ve araştırmalarının da anlatıldığı toplantı; Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr.

Share

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi küresel iklim değişikliğine karşı uyardı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi “İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat Etkinliği”nde küresel iklim değişikliğinin yeryüzünde her 4 kişiden 1’ini olumsuz etkilediği, Türkiye’nin de bu durumdan etkilendiği belirtildi. Toplantıda uzmanlar, enerji tüketimi ve iklim değişikliğine dur deme noktasında bilincin artması ve herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurguladı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün, 150. yıl etkinlikleri kapsamında 17 Temmuz Salı günü düzenlediği “İcadiye Tepesi’nde İlk Rasat” adlı etkinlikte uzmanlar iklim değişikliği konusunda uyarılarda bulundu.

Share

Nükleer silah denemeleri Boğaziçi Üniversitesi'nin radarında izleniyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü, küresel ölçekte ilginç bir çalışmayı yürütüyor. Türkiye’de nükleer silah denemelerini izleme, araştırma ve raporlama konusunda tek yetkili kuruluş olarak görev yapan Belbaşı Nükleer Denemeleri İzleme Merkezi, aynı zamanda Kuzey Kore gibi, nükleer denemenin yapılan ülkelerdeki sismik olayları kayıt altına alıyor.

Share

Son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağışı yaşandı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı’ndan yapılan açıklamaya göre 18 Temmuz sabahı saat 12:00’ye dek metrekare başına 91 kg yağış düştü, bu yağış değeri son 106 yılın en yüksek 3. yaz yağış değeri oldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek, 18 Temmuz 2017 itibariyle özellikle İstanbul’da yaşanan yüksek miktarda kaydedilen yağışlara Kuzey’den gelen serin hava ve yüksek deniz suyu sıcaklıklarının birleşmesi sonucu oluşan ‘’Süper Hücre’’ diye adlandırılan yapıların neden olduğunu açıkladı.

Share

Kandilli Rasathanesi Uluslararası Tsunami Merkezi Oldu

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) bünyesindeki Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTIM); UNESCO-Hükümetlerarası Oşinografik Komisyonu’nun (IOC) bir alt organı olarak 2005 yılında kurulan “Kuzey-Doğu Atlantik, Akdeniz ve Bağlantılı Denizler için Tsunami Erken Uyarı ve Zararlarını Hafifletme Sistemi - Hükümetlerarası Eşgüdüm Grubu (ICG/NEAMTWS)” çatısı altında Tsunami Hizmet Sağlayıcı (Tsunami Service Provider) olarak tanımlandı.

KRDAE-BDTIM, 1 Temmuz 2012 tarihinden beri Aday Tsunami Hizmet Sağlayıcı olarak ülkemiz ve çevresinde meydana gelen tüm depremleri ve denizlerde meydana gelebilecek su seviyesi değişimlerini gözlemleyerek ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlara deprem bilgi ve tsunami uyarı mesajları gönderen 7/24 bir merkez olarak halihazırda faaliyet göstermekteydi.

Share