bogazici

Boğaziçi’nden akademisyenler araştırdı: Toprağın nemini ölçen SMAP teknolojisi ile orman yangınlarını önlemek mümkün

Ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz havzasında özellikle yaz dönemleri, kurak ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde orman yangınlarının sayısında son yıllarda ürkütücü bir artış görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı verilerine göre geçen yıl Türkiye’de toplam 2 bin 688 orman yangını meydana geldi. Orman yangınlarının önceden tahmin edilerek bir erken uyarı modelinin geliştirilebilmesi için yapılan araştırmalar, yangın ve iklim arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde doktora öğrencisi Burcu Calda’nın Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Öğr. Üyesi M. Ali Khalvati’nin danışmanlığında yürüttüğü proje, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi konusunda yeni bir perspektif sunuyor. Bir yıl sürmesi planlanan proje, durdurulamayan orman yangınlarının başlamasında bariyer görevi gören toprak nemini SMAP teknolojisiyle belirleyerek toprak nemini artırmada mikroorganizmaların rolünü araştıracak, böylece orman yangınlarıyla mücadele konusunda biyolojik bir çözüm önerecek.

Projenin ortaya çıkışı, Burcu Calda’nın “Contributions of Plant Microbe Interactions to Enhance Drought Resistance Against Forest Fires / Orman Yangınlarına Karşı Bitki-Mikrop Etkileşimlerinin Kuraklık Direncini Artırmadaki Katkısı” başlıklı yüksek lisans tezine uzanıyor.

Share

Sıçanların ve robotların karşılıklı öğrenmesine dair Boğaziçi’nden yeni araştırma

Günümüzde sinirbilim, robotik, yapay zekâ ve bilişsel bilimin kesişiminde heyecan verici çalışmalar yapılıyor. Buna karşın, görsel veri işlemlemesinden, mekânsal öğrenmeye kadar belirli hayvanların çok başarılı olduğu; ancak robotik ve yapay zekâ alanında henüz aynı performansın yakalanamadığı birçok bilişsel yeti var. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan ve iki yıl sürecek araştırma, robot ve deney hayvanının birbiriyle etkileşime geçtiği bir karşılıklı öğrenme modeli geliştirmeyi hedefliyor. Proje, psikolojideki öğrenme literatürüne önemli bir katkı sunarak çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarının sınanması için yeni bir platform oluşturacak.

Proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilim Yüksek Lisans öğrencisi Oğuzcan Nas, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden robotik uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Uğur danışmanlığında araştırmalarını sürdürüyor. Projenin başlangıcını ve hedeflerini Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal ve Oğuzcan Nas ile konuştuk.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Covid-19 ebeveynlerin psikolojik sağlığını da bozdu

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri ''Covid-19 Pandemisinin Aile Yaşantısına Yansımaları'' başlıklı araştırmayı yayımladı. Boğaziçi Üniversitesi, Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Mine Göl Güven, aynı bölümden araştırmacı Vuslat Şeker, Öğrenme Bilimleri Programı'ndan araştırmacılar Gizem Alvan, Fetiye Erbil, Merve Özgünlü ve bağımsız araştırmacı Bahar Uzunkök tarafından gerçekleştirilen araştırma, karantina sürecinde ebeveynlerin psikolojik sağlıklarının olumsuz yönde etkilendiğini ortaya koydu.

Üç rapor olarak kamuoyu ile paylaşılması hedeflenen araştırmanın ilk raporunda katılımcı ebeveynlere ve çocuklarına dair temel demografik bilgiler, ebeveynlerin yaşam alanlarına dair bilgiler, Covid-19 salgını kısıtlamaları ile birlikte ebeveynlerin çalışma durumlarındaki değişim ve evde çalışma deneyimleri , ebeveynlerin ve aile üyelerinin sağlık durumları ve Covid-19 salgınından ne ölçüde etkilendikleri ele alındı. Araştırmaya Türkiye'nin 39 kentinden 323 ebeveyn katıldı.

Share

Boğaziçili doktora öğrencileri “Özel Endüstriyel 5G” ağları için çalışacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden üç öğretim üyesinin koordinasyonunda yeni bir TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı projesi başlıyor. Bilgisayar mühendisliğinden üç doktora öğrencisi, dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasından gösterilen Siemens işbirliğiyle "Özel Endüstriyel 5G Ağları"nın geliştirilmesi için çalışacak. Yaklaşık 1 milyon 300 bin TL’lik bütçeye sahip program "4+3" yıl sürecek.

Üniversitelerin eğitim kaliteleri kadar sanayiyle kurdukları işbirlikleri de yükseköğretim kurumlarının niteliklerini belirlemede rol oynuyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Prof. Dr. Cem Ersoy ve Dr. Öğr. Üyesi Birkan Yılmaz koordinatörlüğünde 2244 kodlu yeni bir TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı projesi başlıyor. Yaklaşık 1 milyon 300 bin TL hibe desteğine sahip program, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Siemens’in işbirliğiyle yedi yıl sürecek.

Share

Salgın, kadın ve erkek arasındaki ekonomik uçurumu artırabilir

İçinde bulunduğumuz salgın günlerinin uzun vadeli ve sarsıcı etkileri uzmanlar tarafından tartışılmaya başlandı. Ekonomik açıdan bakıldığında beklenen etkiler arasında salgınla birlikte kayıt dışı istihdamdaki düşüşe bağlı olarak kadın/erkek işsizlik oranlarının değişmesi ve ev içi emeğinin artışı da yer alıyor. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Murat Koyuncu, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Şemsa Özar ve Ankara Üniversitesi Ekonomi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emel Memiş ile salgının ekonomik etkilerini toplumsal cinsiyet perspektifinden ele aldık. Uzmanların öngörüsüne göre, salgın sonrası toplamda 1 milyon 350 bin kayıt dışı çalışan işsiz kalacak ve bu rakamın 700 binini kadın işçiler oluşturacak.

Yaşadığımız salgın günlerinde Türkiye’de sektör etkileri bazında kadınların erkeklere göre daha fazla iş kaybına uğradıkları gözleniyor. Ayrıca erkekler, güvenceli işlerini kaybettiklerinde güvencesiz işlerde çalışmaya ya da iş aramaya devam ederken kadınlar, iş kaybından sonra daha yüksek oranda iş aramaktan vazgeçiyor ve işgücünün dışına çıkıyor. Uzmanlar, koşullara özgü önlemler alınmadığı takdirde, çalışma koşulları ve işgücü durumları bakımından kadın ve erkek arasındaki mevcut açıkların artabileceğine dikkat çekiyor.

Ekonomi
Share

Güneş Ünal’a Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu’ndan ödül

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu - European Molecular Biology Organization / EMBO Yerleşim Desteği (Installation Grant) ödülü aldı. Dr. Ünal, bu ödül dahilinde başarılı genç araştırmacıları bir araya getiren EMBO Genç Araştırmacı Ağı’nın da (Young Investigator Network) üyesi olacak. EMBO tarafından 20 Şubat tarihinde yapılan açıklamaya göre, bu sene aralarında Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Polonya ve Portekiz’den toplam 11 bilim insanına EMBO Yerleşim Desteği verildi. EMBO tarihinde ilk defa Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden bir araştırmacı ödüllendirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal, çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan Davranışsal Sinirbilim Laboratuvarı'nda, depresyon ve anksiyetenin altında yatan nöromodülatör sistemleri üzerine sürdürüyor. Doktora derecesini sinirbilim alanında 2012 yılında Rutgers Üniversitesi'nde (ABD) tamamlayan Güneş Ünal, 2013-2017 yılları arasında Oxford Üniversitesi Farmakoloji Bölümü'nde çalıştı.

Share

Tarlada hasadı artık robotlar yapacak

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökhan Özertan, dünyada ve ülkemizde riskle özdeşleşmiş sektörlerin başında tarımın geldiğini belirterek başta maliyet-fiyat belirsizlikleri olmak üzere son yıllarda etkilerini gözle görünür şekilde hissettiğimiz iklim değişikliğinin tarım ve gıda sektörlerini pek çok belirsizliğin yaşandığı iş kolu haline getirdiğini söyledi. Prof. Dr. Özertan, ‘Tarım ekonomisinde 55 üründe dünyada ilk 10 üretici arasındayız ancak iş gücü verimliliğinde 30., arazi verimliliğinde ise 21. sıradayız’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nin Tekfen Holding desteği ve Malatya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle Malatya’da düzenlediği ‘’Açık Ders’’ seminerinde konuşan Prof. Dr. Gökhan Özertan, Türkiye’nin bir tarım ülkesi olmasına rağmen sektörün yeniliklere kapalı bir sektör olduğunu ifade etti.

Ekonomi
Share

“Sürdürülebilir bir gelecek için doğayla ilişkimizi değiştirelim”

Yazarları arasında Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Kerem Saysel’in de bulunduğu Birleşmiş Milletler Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES)’nun birinci küresel değerlendirme raporuna göre 1 milyon tür yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Yeryüzünde insanın var olduğu zaman diliminde ilk defa bu kadar çok türün yok olma tehlikesi yaşadığını belirten rapor, özellikle son 50 yılda artan tüketim faaliyetlerinin ekosisteme verdiği zararı çarpıcı rakamlarla ortaya koyuyor.

İklim Haber ve Konda’nın “Türkiye’de İklim Değişikliği Algısı 2019” adlı araştırmasına göre [1] Türkiye’de toplumun yüzde 60’ı iklim değişikliğinden endişeli olduğunu belirtirken, yüzde 50’si iklim değişikliğinin etkilerini şimdiden hissettiğini kaydediyor.

Share

"İş kazaları kader değil; eğitim ve denetimle engel olmak mümkün"

Türkiye’deki işgücünün yüzde 7’si inşaat sektöründe çalışıyor. İnşaat sektöründeki ölümlü kazaların oranı diğer sektörlerle kıyaslandığında yüzde 36 gibi hayli yüksek bir oranda seyrediyor. İş kazalarının yaklaşık üçte birinin inşaat sektöründe meydana geldiği ülkemizde, Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’nde görev yapmakta olan Dr. Öğretim Üyesi Semra Çomu Yapıcı, İnşaat Sektöründe Meydana Gelen İş Kazaları için Fizyolojik Risk Faktörlerinin Analizi konulu bir araştırma yürütüyor. Proje kapsamında inşaat işçilerinden alınan fizyolojik veriler bu alandaki mevcut istatistiki data ile karşılaştırılacak ve elde edilecek bulgularla birlikte kazaların önlenmesi yönünde yapılabileceklere dair çözüm önerileri ortaya konulacak.

SGK istatistiklerine göre ülkemizdeki iş kazası sayısı 2017 verilerine göre 359.653 iken inşaatta iş kazası sayısı 62.802 olarak gerçekleşti. Kayıtlı olarak bildirilen toplam ölümlü iş kazası sayısının 1.633 olduğu ve bu kazalarda 587 kişinin inşaatlarda gerçekleşen kazalarda hayatını kaybettiği kaydediliyor. Sektörde en çok iş kazası ise sırasıyla İstanbul, İzmir, Ankara, Kocaeli ve Bursa’da meydana geldi.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi’nden kuantum bilgisayarın temelleri için adım…

Yrd. Doç. Dr. İlke Ercan’ın projesi, Boğaziçi-MIT MISTI Çekirdek Fonu’na kabul edildi

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İlke Ercan, lisans eğitimini ODTÜ’de tamamladıktan sonra yüksek lisans ve doktora çalışmalarını ABD’de sürdürdü. 2014 yılında doktorasını Massachusetts Üniversitesi’nden alan ve 2015 yılı sonbaharından bu yana Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapan İlke Ercan, Fizik ile Elektrik –Elektronik alanlarını buluşturan çok disiplinli araştırma projeleri yürütüyor.

Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Mühendislik Fakültesi
Share

Pages