science

Sıçanların ve robotların karşılıklı öğrenmesine dair Boğaziçi’nden yeni araştırma

Günümüzde sinirbilim, robotik, yapay zekâ ve bilişsel bilimin kesişiminde heyecan verici çalışmalar yapılıyor. Buna karşın, görsel veri işlemlemesinden, mekânsal öğrenmeye kadar belirli hayvanların çok başarılı olduğu; ancak robotik ve yapay zekâ alanında henüz aynı performansın yakalanamadığı birçok bilişsel yeti var. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan ve iki yıl sürecek araştırma, robot ve deney hayvanının birbiriyle etkileşime geçtiği bir karşılıklı öğrenme modeli geliştirmeyi hedefliyor. Proje, psikolojideki öğrenme literatürüne önemli bir katkı sunarak çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarının sınanması için yeni bir platform oluşturacak.

Proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilim Yüksek Lisans öğrencisi Oğuzcan Nas, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden robotik uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Uğur danışmanlığında araştırmalarını sürdürüyor. Projenin başlangıcını ve hedeflerini Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal ve Oğuzcan Nas ile konuştuk.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi, Dünyanın En İyi Teknik Üniversitesi MIT ile Çekirdekten Proje Geliştirecek

1863’de Robert Kolej olarak kurulan, 153 yıllık köklü tarihi ve eğitim ve araştırma performansı ile dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yerini almış olan Boğaziçi Üniversitesi, 1861’de kurulan, teknoloji ve mühendislik alanında ‘’Dünyanın en iyi teknik üniversitesi’’ olarak tanınan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) ile ‘’Çekirdek Fonlar’’ başlığı altında akademik ortaklık imzaladı.

Boğaziçi Üniversitesi ve MIT, Science and Technology Initatives (MISTI) programı kapsamında kurulan MISTI-Boğaziçi fonu ile iki kurumun araştırmacıları arasında işbirliği kurulmasını ve her yıl en az üç projenin finanse edilmesini öngörüyor.

Share