robot

Robotlar, kendi akıl ve düşünsel yetileriyle hayat boyu öğrenmeyi öğrenecek

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden robotik uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Uğur, TÜBİTAK 1001 programı kapsamında desteğe değer bulunan ‘’Sembol ve Kural Keşfi ile Soyut Muhakeme ve Hayat Boyu Öğrenme’’ başlıklı araştırma ile kendi sensör ve motor deneyimlerini kullanarak planlama yapabilecek, daha önce görmedikleri yeni ve farklı nesnelerle iletişime geçebilecek, soyutlama, öğrenme ve planlama yetisi olan robotlar geliştirmeyi hedefliyor.

Yapay zekâ ile birlikte hayatımıza giren akıllı sistemler yepyeni dönüşümleri beraberinde getiriyor. 2000’lerin başından itibaren robotik alanında makine öğrenmesi yöntemlerinin gelişmesiyle beraber insanla atari veya satranç oynayan robotlar gibi gelişmelere tanık olduk. Günümüzde ise akıllı sistemlerin becerileri ve performansları insanları neredeyse aratmayacak boyuta ulaşmış durumda.

Mühendislik Fakültesi
Share

Sıçanların ve robotların karşılıklı öğrenmesine dair Boğaziçi’nden yeni araştırma

Günümüzde sinirbilim, robotik, yapay zekâ ve bilişsel bilimin kesişiminde heyecan verici çalışmalar yapılıyor. Buna karşın, görsel veri işlemlemesinden, mekânsal öğrenmeye kadar belirli hayvanların çok başarılı olduğu; ancak robotik ve yapay zekâ alanında henüz aynı performansın yakalanamadığı birçok bilişsel yeti var. Boğaziçi Üniversitesi’nde başlayan ve iki yıl sürecek araştırma, robot ve deney hayvanının birbiriyle etkileşime geçtiği bir karşılıklı öğrenme modeli geliştirmeyi hedefliyor. Proje, psikolojideki öğrenme literatürüne önemli bir katkı sunarak çeşitli makine öğrenmesi algoritmalarının sınanması için yeni bir platform oluşturacak.

Proje kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Bilişsel Bilim Yüksek Lisans öğrencisi Oğuzcan Nas, Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden robotik uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Emre Uğur danışmanlığında araştırmalarını sürdürüyor. Projenin başlangıcını ve hedeflerini Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal ve Oğuzcan Nas ile konuştuk.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Araştırmacı Binnur Görer’e Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasından ödül

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi, araştırmacı Binnur Görer, Microsoft Türkiye’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasında Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Robotik ve yapay zekâ teknolojileriyle geliştirdiği yaşlılara egzersiz yaptıran robot projesiyle ödüle layık görülen Binnur Görer’e ödülü 6 Haziran’da düzenlenen törende sunuldu. Binnur Görer’in projesi olan ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın danışmanlığında 2015 yılında hayata geçirilen 'egzersiz eğitmeni robotu' yaşlılara günlük egzersiz hareketlerinde yardımcı oluyor. NAO adı verilen robot aynı zamanda bir insansı robot kullanılarak geliştirilen ilk otonom egzersiz sistemi olma özelliğini taşıyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Geleceği robot-insan işbirliği yaratacak

4. Türkiye Robotbilim Konferansı 12 – 14 Nisan 2018 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti. Türkiye’de ve dünyada robotik alanındaki çalışmalar, yenilikler, yol haritaları ve robotiğin geleceği incelendiği konferans TÜBİTAK ve Boğaziçi Üniversitesi desteğiyle, KUKA, ASELSAN ve FESTO’nun ana sponsorluğunda gerçekleşti.

ToRK 2018 birçok üniversite, özel kurum ve devlet kuruluşlarından gelen katılımcıları ağırladı. Etkinlik kapsamındaki konferanslara Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Case Western Reserve University'de Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Bölümü’nde görev yapan Prof. Dr. Cenk Çavuşoğlu, Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Çağatay Başdoğan ve ROBOLIT LLC Kurucu CEO’su Dr.

Mühendislik Fakültesi
Share

Başkalarının amaçlarını hayal edip gerçekleştiren bilişsel robotlar

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Uğur liderliğinde, bilişsel robotlar ve robotlarda öğrenme metotları üzerine projeler yürütülüyor. Uğur, gelişimsel psikolojiyle birlikte çalışarak gelişimsel robotik alanında robotların çocukların davranışlarından ilham alarak çeşitli eylemlere yönelmesi ve eğitilebilmesi üzerine çalışıyor.

Lisans, yüksek lisans ve doktora derecelerini Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden alan Emre Uğur, 2009-2013 yılları arasında Japonya’da bulunan Advanced Telecommunications Research Institute ‘de araştırmalar yaptı; Innsbruck Üniversitesi’nde 2013-2016 yılları arasında kıdemli araştırmacı olarak görev yaptı ve ayrıca 2015 ve 2016 yıllarında özel atanmış yardımcı Yardımcı Doçent olarak Osaka Üniversitesi’ni ziyaret etti.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçili Robotlar Dünya Üçüncüsü Oldu

Boğaziçi Üniversitesi RoboAKUT takımı her yıl düzenlenen uluslararası robot yarışması RoboCup’ta Arama-Kurtarma simülasyonu yarışmasında üçüncü oldu.

Boğaziçi Üniversitesi RoboAKUT takımı her yıl düzenlenen uluslararası robot yarışması RoboCup’ta Arama-Kurtarma simülasyonu yarışmasında üçüncü oldu. Aynı zamanda Teknik Yarışmada da üçüncü olan RoboAKUT takımı 2002 yılından beri dünya yarışmalarına katılıyor. 25 Temmuz-31 Temmuz 2017 tarihleri arasında Japonya’nın Nagoya kentinde düzenlenen ve alanında dünyanın saygın bilimsel organizasyonlarından biri olarak kabul edilen Dünya RoboCup Şampiyonası, futbol, arama-kurtarma, ev ve endüstriyel robotlar kategorilerinde yarışmalar ve sempozyumlardan oluşuyor.

Mühendislik Fakültesi
Share

Sıra Geldi Robot Hukukuna...

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nden Prof. Dr. Cem Say, Prof. Dr. Levent Akın, Prof. Dr. Ethem Alpaydın ve Boğaziçi Üniversitesi Yönetim ve Bilişim Sistemleri Bölümü’nde Siber Hukuk dersleri vermekte olan, Boğaziçi Üniversitesi Bilgi Sistemleri Araştırma Merkezi üyesi Burçak Ünsal sorularımızı yanıtladı.

Robot teknolojisindeki gelişmeler beraberinde birçok tartışma konusunu da getirdi. Hızla ilerleyen robot teknolojisinin olası sosyal, ekonomik ve kültürel sonuçlarına dair farklı fikirler dile getirilmeye başlandı. Etik problemler ve hukuksal düzenleme eksikliği robotlarla ilgili korku senaryolarına yol açıyor. Yapay zekâ bizi korkutmalı mı yoksa bu gereksiz bir endişe mi? Robot teknolojisindeki ilerlemelerle birlikte yeni bir hukuk ve etik sistemi yaratılabilecek mi?

Robotlaşan sektörler: kronik işsizlik mi yeni iş olanakları mı?

Share

Yapay zekâ sistemleri bu yüzyılda insan zekâsı seviyesine ulaşacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ethem Alpaydın yapay zekâ ve yapay öğrenme konuları üzerine çalışmalar yapıyor. Alpaydın’ın ilk baskısı 2004 yılında MIT Press’ten yayınlanan “Introduction to Machine Learning” adlı kitabı bugün Çin’den Hindistan’a çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. Alpaydın ile son dönemde bilim gündeminin önemli başlıklarından ‘’yapay zekâ’’ hakkındaki son gelişmeleri konuştuk.

Yapay zekâ çalışmaları, sürekli gelişme göstermeye ve her gün yeni ürünlerle farklı alanlara nüfuz etmeye hızla devam ediyor. Son olarak, İngiliz bilim adamlarının dava sonuçlarını tahmin edebilen yapay zekâ geliştirdiklerine dair haberler yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre; yapay zekânın son ürünü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davalardan yüzde 79'unun hükmünü doğru tahmin etti.

Share

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen ilk çoklu sosyal robot sistemi göreve hazır

Boğaziçi Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (AILAB), Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından Türkiye’nin ilk çoklu sosyal robot sistemi geliştirildi. Çoklu rehber robot takımı olması açısından dünyada bir ilk olan sisteminin kaptanı Rehber Robot Turgay, bulunduğu ortamdaki insanlarla etkileşime geçip rehberlik hizmeti sunabiliyor.

Boğaziçi Üniversitesi Yapay Zeka Laboratuvarı’nda (AILAB), Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde doktora ve yüksek lisans öğrencileri tarafından Türkiye’nin ilk çoklu sosyal robot sistemi geliştirildi. Çoklu rehber robot takımı olması açısından dünyada bir ilk olan sisteminin kaptanı Rehber Robot Turgay, bulunduğu ortamdaki insanlarla etkileşime geçip rehberlik hizmeti sunabiliyor.

Share

Boğaziçi Üniversitesi, Çin’de düzenlenen Uluslararası Robocup Yarışması’na katıldı

Türkiye’nin ilk çoklu robot sistemini geliştiren, Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğindeki ekip, Temmuz ayında Çin’de düzenlenen 19.Uluslararası Robocup Yarışması’na robotlardan oluşan futbol takımıyla katılarak çeyrek final derecesiyle Türkiye’ye döndü. Boğaziçi Üniversitesi bu başarıyla Robocup 2016'ya ön eleme olmadan katılma hakkı elde etti.

Prof. Dr. H. Levent Akın liderliğinde, yüksek lisans ve doktora öğrencileri Okan Aşık (Takım Kaptanı), Binnur Görer, Metehan Doyran, Berna Erden, Yasemin Usta ve Bahar İrfan’dan oluşan Boğaziçi Üniversitesi ekibi, 12 değişik kategoride yarışmanın yapıldığı etkinliğe beş robottan oluşan futbol takımı ile katıldı.

Share