Araştırmacı Binnur Görer’e Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasından ödül

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi, araştırmacı Binnur Görer, Microsoft Türkiye’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği Teknolojinin Kadın Liderleri yarışmasında Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.

Robotik ve yapay zekâ teknolojileriyle geliştirdiği yaşlılara egzersiz yaptıran robot projesiyle ödüle layık görülen Binnur Görer’e ödülü 6 Haziran’da düzenlenen törende sunuldu. Binnur Görer’in projesi olan ve Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. H. Levent Akın danışmanlığında 2015 yılında hayata geçirilen 'egzersiz eğitmeni robotu' yaşlılara günlük egzersiz hareketlerinde yardımcı oluyor. NAO adı verilen robot aynı zamanda bir insansı robot kullanılarak geliştirilen ilk otonom egzersiz sistemi olma özelliğini taşıyor. Daha çok çok kendi başına evde kalan yaşlılar için tasarlanan ve sosyal bir robot olan egzersiz robotu, yaşlı ile konuşarak iletişime geçebiliyor. Egzersiz seansı sırasında robot, hareketleri yaşlı kişiye gösterirken aynı zamanda derinlik algılayıcı kamera yardımıyla kişinin hareketlerini de izliyor. Hareketin orijinal hali ile yaşlı kişinin iskelet verisini üst üste oturtarak aradaki farkı hesaplıyor ve yaşlı kişinin egzersizi ne kadar başarılı yaptığını yorumlayarak kişiye geri bildirimlerde bulunuyor. Yaşlı kişilerin sürekli bir sağlık personeli gözetimi altında olmaksızın, akıllı teknolojiler yardımı ile yaşam kalitelerini artırmak amacıyla geliştirilen sistem ‘Sağlıklı yaşlanma’ kavramından yola çıkılarak geliştirildi. Sağlıklı yaşlanma kavramı çerçevesinde öncelikli amaç, koruyucu bir yaklaşım izlenerek yaşlı kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlığını devam ettirebilmelerini sağlamak. Fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasında düzenli egzersiz hareketlerinin yapılmasının öneminden hareketle geliştirilen robotun yapması planlanan egzersiz hareketleri, gerçek dünya ile benzerlik taşıması açısından, bir huzurevinde gerçekleştirilen toplu egzersiz seansları sırasında sergilenen hareketlerden seçilerek oluşturuldu.