teknoloji

Boğaziçi’nden akademisyenler araştırdı: Toprağın nemini ölçen SMAP teknolojisi ile orman yangınlarını önlemek mümkün

Ülkemizin de içinde yer aldığı Akdeniz havzasında özellikle yaz dönemleri, kurak ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde orman yangınlarının sayısında son yıllarda ürkütücü bir artış görülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Orman Genel Müdürlüğü'nün 2019 yılı verilerine göre geçen yıl Türkiye’de toplam 2 bin 688 orman yangını meydana geldi. Orman yangınlarının önceden tahmin edilerek bir erken uyarı modelinin geliştirilebilmesi için yapılan araştırmalar, yangın ve iklim arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılması gerektiğine dikkat çekiyor. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nde doktora öğrencisi Burcu Calda’nın Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nden Dr. Öğr. Üyesi M. Ali Khalvati’nin danışmanlığında yürüttüğü proje, orman yangınlarının önceden tahmin edilebilmesi konusunda yeni bir perspektif sunuyor. Bir yıl sürmesi planlanan proje, durdurulamayan orman yangınlarının başlamasında bariyer görevi gören toprak nemini SMAP teknolojisiyle belirleyerek toprak nemini artırmada mikroorganizmaların rolünü araştıracak, böylece orman yangınlarıyla mücadele konusunda biyolojik bir çözüm önerecek.

Projenin ortaya çıkışı, Burcu Calda’nın “Contributions of Plant Microbe Interactions to Enhance Drought Resistance Against Forest Fires / Orman Yangınlarına Karşı Bitki-Mikrop Etkileşimlerinin Kuraklık Direncini Artırmadaki Katkısı” başlıklı yüksek lisans tezine uzanıyor.

Share

Boğaziçi, lazer teknolojilerinde çığır açan bilim insanı Donna Strickland'ı ağırladı

2018 Nobel Fizik Ödülü’nün sahibi, Waterloo Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümü Profesörü Donna Strickland, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nün davetiyle 28 Ekim tarihinde çevrimiçi bir konferans verdi. Strickland günümüzde kornea ameliyatlarında kullanılan lazer teknolojilerini geliştiren birkaç bilim insanından biri olarak tanınıyor. Bu önemli konferansın ardından, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü araştırmacılarından Dr. Natali Çizmeciyan, Donna Strickland'e Nobel kazandıran çığır açıcı lazer sistemini ve bu buluşun hikayesini Boğaziçi'nde Bilim okurları için yazdı...

Özgün lazer kaynaklarının geliştirilmesi konusunda uzman Prof. Gerard Mourou ve o zamanlar genç bir doktora öğrencisi olan Donna Strickland’ın beraber tasarlayıp başarılı bir şekilde çalıştırdıkları lazer sistemi, hem atım uzunluğundan fedakarlık etmeden hem de lazeri meydana getiren bileşenlere zarar vermeden, rakiplerinin erişemediği tepe güçlerine erişmeyi başarmıştır.

 

Share

Boğaziçili doktora öğrencileri “Özel Endüstriyel 5G” ağları için çalışacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden üç öğretim üyesinin koordinasyonunda yeni bir TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı projesi başlıyor. Bilgisayar mühendisliğinden üç doktora öğrencisi, dünyanın önde gelen teknoloji şirketleri arasından gösterilen Siemens işbirliğiyle "Özel Endüstriyel 5G Ağları"nın geliştirilmesi için çalışacak. Yaklaşık 1 milyon 300 bin TL’lik bütçeye sahip program "4+3" yıl sürecek.

Üniversitelerin eğitim kaliteleri kadar sanayiyle kurdukları işbirlikleri de yükseköğretim kurumlarının niteliklerini belirlemede rol oynuyor. Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden Prof. Dr. Tuna Tuğcu, Prof. Dr. Cem Ersoy ve Dr. Öğr. Üyesi Birkan Yılmaz koordinatörlüğünde 2244 kodlu yeni bir TÜBİTAK Sanayi Doktora Programı projesi başlıyor. Yaklaşık 1 milyon 300 bin TL hibe desteğine sahip program, dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Siemens’in işbirliğiyle yedi yıl sürecek.

Share

Boğaziçi Üniversitesi’nde geliştirilen GlakoLens başarı hikâyesi oldu

Glakom hastalığının izlenmesi amacıyla Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde geliştirilen ve biyosensör teknolojisini kontak lens ile bütünleştiren GlakoLens’in hikâyesi ‘Teknoloji Transferini Hızlandırma – TTH Türkiye Danışmanlık Hizmetleri’nin raporunda yayınlandı. Rapor, “Technology Transfer Book of Knowledge with Turkish TTO Good Practices” ismini taşıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Günhan Dündar, Doç. Dr. Arda Deniz Yalçınkaya ve Doç. Dr. Hamdi Torun tarafından geliştirilen GlakoLens projesi, bilinen herhangi bir tedavisi olmayan kronik göz hastalığı glokomun teşhisi ve takibinde kontak lens ile bütünleşen yeni bir biyosensör uygulamasıyla mevcut çözümlerden daha etkin bir yol izlenmesi amacını taşıyor.

Share

Yapay zekâ sistemleri bu yüzyılda insan zekâsı seviyesine ulaşacak

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Ethem Alpaydın yapay zekâ ve yapay öğrenme konuları üzerine çalışmalar yapıyor. Alpaydın’ın ilk baskısı 2004 yılında MIT Press’ten yayınlanan “Introduction to Machine Learning” adlı kitabı bugün Çin’den Hindistan’a çeşitli ülkelerdeki üniversitelerde ders kitabı olarak okutuluyor. Alpaydın ile son dönemde bilim gündeminin önemli başlıklarından ‘’yapay zekâ’’ hakkındaki son gelişmeleri konuştuk.

Yapay zekâ çalışmaları, sürekli gelişme göstermeye ve her gün yeni ürünlerle farklı alanlara nüfuz etmeye hızla devam ediyor. Son olarak, İngiliz bilim adamlarının dava sonuçlarını tahmin edebilen yapay zekâ geliştirdiklerine dair haberler yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre; yapay zekânın son ürünü, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görülen davalardan yüzde 79'unun hükmünü doğru tahmin etti.

Share

Kömürden doğalgaz üretimi için düğmeye basıldı

Boğaziçi Üniversitesi, enerji üretiminde yerli kaynaklara önem verilmesi ve dışa bağımlılığın azaltılması hedefleri çerçevesinde, Kalkınma Bakanlığı destekli, kömürden doğalgaz üretimi teknolojisinin geliştirilmesi amaçlı projede yer alıyor. Proje kapsamında, Üniversite tarafınca ekonomik uygunluğa sahip, düşük emisyonuyla çevresel etki bakımından daha temiz bir teknoloji için katalizör geliştirilecek.

Türkiye, enerji güvenliği ve karbondioksit emisyon kısıtlamaları nedeniyle temiz fosil yakıt için stratejilerini hızlandırdı. Kalkınma Bakanlığı kömür zengini olan Türkiye’de, gelecek dönem enerji güvenliği çalışmaları çerçevesinde kömürden doğalgaz üretimi için proje başlattı. Boğaziçi Üniversitesi, Kalkınma Bakanlığı’nın desteği ile yürütülen “Kömürden Sentetik Doğalgaz Üretim Teknolojisi Geliştirilmesi’’ çatı projesinin ‘’Katalitik Ana Süreçlerine ait Teknik Katalizörlerin Geliştirilmesi’’ ayağını başlattı.

Share

Boğaziçi Üniversitesi’nden Tekno-Girişimciler için Uluslararası Atılım

New York’ta Kuluçka Merkezi Kuruluyor

Boğaziçi Üniversitesi ve New York Üniversitesi teknoloji yatırımcılarını desteklemek üzere güçlerini birleştirdi. Boğaziçi Üniversitesi’nin New York temasları kapsamında, New York Üniversitesi (NYU) Tandon Mühendislik Fakültesi Dekanı Katepalli Sreenivasan ve Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ndeki girişimcilerin önünü açacak, New York merkezli start-up merkezi için işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayla NYU ile Türkiye üniversiteleri arasındaki ilk kuluçka işbirliği hayata geçecek.

Share

Dikkat; Akıllı Binalar Yangına Karşı Savunmasız mı?

Yapısal yangın güvenliği konusunda önemli çalışmalara imza atan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Selamet ve öğrencileri, yüksek katlı yapılar için uzun süre yangına dayanımlı beton-çelik kompozit bir taşıyıcı sistem geliştirdi ve Türkiye’nin ilk büyük ölçekli yapısal yangın dayanım testini gerçekleştirdi.

Yrd. Doç. Dr. Serdar Selamet; “Türkiye’de akıllı bina olarak finanse edilen çok katlı iş, ofis binaları yapılıyor ve yapılmaya devam ediyor. Ancak İstanbul’daki yüksek katlı binalarda akıllı dedikleri sınıflandırma tamamen dijital, yani elektrikle çalışan sistemlerden oluşuyor. Bu binalarda yangını algılayan detektörler var, o detektörler bunu algıladıktan sonra yağmurlama sistemi devreye giriyor ve bölge bölge yangını söndürüyor.

Share