ödül

“Mühendislikte 50 bin terim için 20 yıl çalıştık”

Mühendislik Bilimleri Sözlüğü projesinin yürütücüsü Prof. Dr. Bülent Sankur’a IEEE Türkiye Ömür Boyu Başarı Ödülü...

Türkiye Bilimler Akademisi tarafından 'Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü' projesi kapsamında hazırlanan 'Mühendislik Bilimleri Sözlüğü’nün 3 bin 320 sayfadan oluşan ilk baskısı yapıldı. 2015’ten beri elektronik ortamda kullanıma sunulan sözlüğün yürütücüsü ise Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Emeritus Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Sankur.

Elektrik & Elektronik Mühendisliği
Share

Araştırmacı Nazar İleri Ercan’a L'Oréal Türkiye ve UNESCO’dan destek

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nazar İleri Ercan, L'Oréal Türkiye ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğinde bu yıl 18. kez hayata geçirilen “Bilim Kadınları İçin” programı kapsamında ödül almaya hak kazanan 2020’nin genç ve yetenekli, Türk bilim kadınları arasında yer aldı. Ercan, henüz bilinen bir tedavisi bulunmayan Romatoid Artrit hastalığının tedavisinde kullanılması amaçlanan; daha az yan etkiye sahip bir nano ilaç keşfi için çalışıyor.

Bilim kadınlarının desteklenmesi amacıyla yürütülen program kapsamında UNESCO bağımsız jürisi tarafından belirlenen 6 genç Türk bilim kadınından biri olan Nazar İleri Ercan,  L'Oréal Türkiye’den araştırmalarında kullanmak üzere 75.000 TL destek almaya hak kazandı.

Mühendislik Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi engellilik çalışmalarını ödüllendiriyor

2018 yılından beri Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Research Worldwide İstanbul tarafından, Lund Üniversitesi Raoul Wallenberg Enstitüsü desteğiyle verilen Engellilik Çalışmaları Lisansüstü Tez Ödülü için bu yıl da başvuruları bekliyor. Sosyal bilimlerin farklı disiplinlerinden engellilik alanında insan hakları yaklaşımını temel alan lisansüstü tezler, bilim kurulu tarafından değerlendirilecek ve ödüller 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde düzenlenecek bir törenle sahiplerine verilecek. Engellilik Çalışmaları Lisansüstü Tez Ödülü'ne başvuru için son tarih 20 Ekim...

Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Forumu ve Research Worldwide İstanbul tarafından 2018 yılından beri verilmekte olan Engellilik Çalışmaları Lisansüstü Tez Ödülü’ne aday gösterilecek tezlerin başvuru tarihinden en çok iki yıl önce tamamlanmış ve kabul edilmiş bir doktora ya da yüksek lisans tezi olması gerekiyor. Türkçe ya da İngilizce yazılmış olması beklenen tezlerin daha önce hiçbi

Share

Güneş Ünal’a Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu’ndan ödül

Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu - European Molecular Biology Organization / EMBO Yerleşim Desteği (Installation Grant) ödülü aldı. Dr. Ünal, bu ödül dahilinde başarılı genç araştırmacıları bir araya getiren EMBO Genç Araştırmacı Ağı’nın da (Young Investigator Network) üyesi olacak. EMBO tarafından 20 Şubat tarihinde yapılan açıklamaya göre, bu sene aralarında Çek Cumhuriyeti, Türkiye, Polonya ve Portekiz’den toplam 11 bilim insanına EMBO Yerleşim Desteği verildi. EMBO tarihinde ilk defa Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden bir araştırmacı ödüllendirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Güneş Ünal, çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi’nde yer alan Davranışsal Sinirbilim Laboratuvarı'nda, depresyon ve anksiyetenin altında yatan nöromodülatör sistemleri üzerine sürdürüyor. Doktora derecesini sinirbilim alanında 2012 yılında Rutgers Üniversitesi'nde (ABD) tamamlayan Güneş Ünal, 2013-2017 yılları arasında Oxford Üniversitesi Farmakoloji Bölümü'nde çalıştı.

Share

Boğaziçili genç akademisyenlere BAGEP Ödülü

Bilim Akademisi tarafından başlatılan ve kamu fonları yerine toplumdan gelen maddi destekle yürütülen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP)’nın 2019 sahipleri belli oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nden Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Emine Fişek, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Anıl Doğan ve Kimya Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Sezen Soyer Uzun’un ödüle değer bulunduğu BAGEP Ödülleri töreni 26 Nisan Cuma günü Hacettepe Üniversitesi’nde gerçekleşecek.

Bilim Akademisi tarafından 2013 yılından beri 40 yaşını doldurmamış genç akademisyenleri yeni araştırmalarında desteklemek amacıyla düzenlenen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP), 2019 yılı kazananlarını duyurdu. 310 başvuru arasından 43 akademisyenin ödüllendirildiği ve 2 yıl süreyle yılda 15.000 TL desteği kapsayan ödül programının bu seneki kazananları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yapmakta olan üç genç akademisyen de bulunuyor.

Share

Dr. Şükrü Anıl Doğan’a Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu’ndan Ödül

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Anıl Doğan, Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu (European Molecular Biology Organization / EMBO)’nun 18 Aralık 2018 günü yaptığı basın açıklamasına göre “Installation Grant” (Yerleşim Desteği) ödülünü almaya hak kazanan isimlerden biri oldu. Ödül kapsamında Dr. Doğan, alandaki başarılı genç araştırmacıları bir araya getiren EMBO Young Investigator (Genç Araştırmacılar) programına dâhil olarak 5 sene boyunca EMBO’dan araştırma desteği alabilecek.

2006 yılından beri toplamda 103 araştırmacıya yerleşim desteği vermiş olan Avrupa Moleküler Biyoloji Organizasyonu Yerleşim Desteği Programı’nın 2018 yılı kazananları, aralarında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Şükrü Anıl Doğan’ın da bulunduğu 10 araştırmacıdan oluşuyor. 2014 yılında Köln Üniversitesi’ne bağlı CECAD Enstitüsü’nde doktorasını tamamlayan Dr. Şükrü Anıl Doğan, aynı üniversitede doktora sonrası araştırmalarını yürüttükten sonra 2018 yılına kadar Cambridge Üniversitesi’nde araştırmacı olarak çalıştı.

Share

Teorik Fizikçi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz’a Araştırma Teşvik Ödülü

ODTÜ Parlar Vakfı 2018 Yılı Ödülleri’nde Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz “Araştırma Teşvik Ödülü” almaya hak kazandı. 19 Aralık 2018 Çarşamba günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Can Kozçaz ödülünü ODTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Özlem Atalay’dan aldı.

1981 yılında kurulan ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, seçkin bilim insanlarının ve uygulamacıların araştırma ve uygulama çalışmalarıyla hizmetlerini değerlendirmek, yetkinliklerini belgeleyerek çalışmalarına güç katmak ve yetişmekte olan kuşakları özendirmek amacıyla Onur / Bilim / Hizmet / Araştırma Ödülleri veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr.

Share

TÜBİTAK’tan Boğaziçi Üniversitesi’ne iki ödül

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bilim insanlarının yetiştirilmesi için olanaklar sağlamak ve bilimsel ve teknolojik alanda araştırma ve geliştirme çalışmalarını desteklemek amacıyla verdiği 2018 “Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri” 26 Aralık tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül alan bilim insanları arasında deprem mühendisliği alanında uluslararası düzeyde çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik ve deneysel yüksek enerji fiziği alanında uluslararası çalışmalara imza atan Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan da yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yapmış olan Prof. Dr. Erdik, TÜBİTAK tarafından Mühendislik Bilimleri alanında verilen Bilim Ödülü’nü almaya hak kazanırken, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliğini sürdüren Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan ise Temel Bilimler alanında Teşvik Ödülü’nü kazandı.

Share

Boğaziçi Üniversitesi’nden dört akademisyene Bilim Akademisi’nden ödül

Bilim Akademisi tarafından başlatılan ve kamu fonları yerine toplumdan gelen maddi destekle yürütülen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı “BAGEP”in 2018 sonuçları açıklandı.

BAGEP 2018 kapsamında Boğaziçi Üniversitesi’nde dört bilim insanı ödüle değer görüldü. Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Berat Haznedaroğlu, Fizik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz, Psikoloji Bölümü’ öğretim üyesi Doç. Dr. Adil Sarıbay ve Matematik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağrı Karakurt, 2018 BAGEP Ödülleri’nin sahibi oldular.

Share

Boğaziçili akademisyenlere TÜBA’dan Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri 12 Aralık’ta gerçekleştirilen törenle sahiplerine sunuldu. TÜBA’nın bilim insanlarına her yıl verdiği TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TESEP) Ödülleri kapsamında Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Bülent Akgün ile Makine Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Çetin Yılmaz, ‘’Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı’’ ödülüne değer görüldüler.

TÜBA’nın, bilim insanlarını teşvik, takdir ve ödüllendirme işlevi kapsamında 2015 yılından bu yana düzenlenen “TÜBA Ödülleri Töreni”, 12 Aralık 2017 Salı günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleştirildi. Törende “TÜBA Uluslararası Akademi, Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (TÜBA-GEBİP) ve Bilimsel Telif Eser (TÜBA-TESEP) Ödülleri” sahiplerini buldu.

Share

Pages