Teorik Fizikçi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz’a Araştırma Teşvik Ödülü

ODTÜ Parlar Vakfı 2018 Yılı Ödülleri’nde Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz “Araştırma Teşvik Ödülü” almaya hak kazandı. 19 Aralık 2018 Çarşamba günü ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen ödül töreninde Can Kozçaz ödülünü ODTÜ Yabancı Diller Yüksek Okulu Müdürü Özlem Atalay’dan aldı.

1981 yılında kurulan ODTÜ Prof. Dr. Mustafa N. Parlar Eğitim ve Araştırma Vakfı, seçkin bilim insanlarının ve uygulamacıların araştırma ve uygulama çalışmalarıyla hizmetlerini değerlendirmek, yetkinliklerini belgeleyerek çalışmalarına güç katmak ve yetişmekte olan kuşakları özendirmek amacıyla Onur / Bilim / Hizmet / Araştırma Ödülleri veriyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz’ın da bu sene almaya hak kazandığı Araştırma Teşvik Ödülü araştırmalarıyla bilim alanlarından birinin gelişmesine katkıda bulunmak ya da bu alanlarda ülke sorunlarının çözümüne yardımcı olan 40 yaşını doldurmamış genç araştırmacılara veriliyor. ODTÜ Parlar Vakfı Araştırma Teşvik Ödülü belli bir araştırma çalışması için verilebileceği gibi bir araştırmacının ya da bir araştırmacı grubunun tüm çalışmaları göz önüne alınarak da verilebiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz, Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’nden 2003 yılında lisans derecesini aldıktan sonra 2009 yılında Washington Üniversitesi’nde topolojik sicim kuramı üzerine yaptığı doktorasını tamamlamıştır. Cenevre’deki Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN)’nde üç yıl doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmalarını sürdürmüş olan Kozçaz, 2012 yılında Uluslararası İleri Çalışmalar Yüksek Okulu (SISSA)’nda da teorik parçacık fiziği üzerine çalışmıştır. 2014 – 2017 yılları arasında Harvard Üniversitesi Matematik Bölümü’nde Fields Madalyası sahibi Prof. Dr. Shing-Tung Yau’nun grubunda, sicim kuramıyla ilgili çalışmalar yapmış ve lisans seviyesinde matematik dersleri vermiş olan Can Kozçaz, Kasım 2017’den bu yana Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliği yapıyor. Can Kozçaz’ın çalışmaları matematik ve fizik arasında köprü olabilecek nitelikte çalışmalardan oluşuyor. Doğada şimdiye kadar gözlemlenmiş olan etkileşimlerin tamamını bir çatı altında toplamayı amaçlayan, diğer bir ifadeyle “her şeyin teorisi” de denilen sicim teorisi, Kozçaz’ın temel ilgi alanı ve Dr. Öğr. Üyesi Can Kozçaz bu teorinin hem matematikteki hem de fizikteki uygulamaları üzerine araştırmalarını sürdürüyor.