CERN

Dr. Bora Akgün: “Yenilenen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı ile karanlık maddeyi anlamaya bir adım daha yaklaştık”

İsviçre Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) yer alan Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üç yıllık bakım ardından daha yüksek enerjiyle faaliyetlerini sürdürmeye hazırlanıyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve CERN Araştırmacısı Dr. Bora Akgün, geliştirilen çarpıştırıcının hakkında çok az şey bilenen karanlık maddeyle ilgili keşifler için büyük bir adım olduğunu söylüyor.

Dünyanın önde gelen bilim merkezlerinden biri olan CERN’de yerin yaklaşık 100 metre altında inşa edilen Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) üç yıllık bakım ve yenileme çalışmalarının ardından iki proton demetinin, LHC'nin 27 kilometrelik halkası etrafında zıt yönlerde döndürülmesiyle birlikte yeniden başlatılma sürecine girdi. Eskisine göre daha yüksek bir enerjide protonları çarpıştırma kapasitesi ile daha gelişmiş sistemlere sahip olan LHC’nin üç yıl devam edecek fiziki veri alım süreci sayesinde, evrenle ilgili yeni sırların çözülmesi hedefleniyor.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

CERN araştırmacısı Dr. Bora Akgün Boğaziçi'nde yeni laboratuvar açıyor

Boğaziçi Üniversitesi TÜBİTAK desteğiyle CERN çalışmalarını hızlandırıyor. Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Mezunu Avrupa Nükleer Araştırmalar Merkezi (CERN) Araştırmacısı Dr. Bora Akgün, Boğaziçi Üniversitesi'nde yeni bir laboratuvar kurmaya hazırlanıyor. CERN ortaklığı ve TÜBİTAK'ın finansal desteğiyle açılacak laboratuvarda CERN'ün Büyük Hadron Çarpıtıcısı deneylerinde kullanılan elektronik cihazların geliştirilmesi için çalışılacak. Ancak Dr. Akgün'ün önünde bir engel var: Koronavirüs salgını.
Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Boğaziçi Üniversitesi 2024 yılında kullanılmak üzere CERN için dedektör geliştiriyor

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde bir yılı aşkın süren bir çalışmanın neticesinde açılan Kandilli Algıç, Hızlandırıcı ve Enstrümantasyon Laboratuvarı (KAHVE Lab), 2020 yılında CERN’ün ATLAS Deneyi’nde kullandığı kimi dedektörleri yenilemeyi hedefliyor. Parçacık fiziği ve hızlandırıcılar üzerine uzman isimlerin bir araya geldiği KAHVE Lab’da ayrıca yerli sanayinin çeşitli alanlarında ihtiyacını karşılayabilecek parçacık hızlandırıcılarının ülkemizde üretilmesi için çalışılıyor. Deneylerde kullandıkları malzemeleri laboratuvar bünyesindeki atölyede üreten ekip, CERN’den de getirdikleri bilgisayarlarla kurdukları sistem ile verilerin analizini yapabiliyor. Laboratuvarda yürütülen çalışmaları Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erkcan Özcan ve ekibinden dinledik.

Sağlık sektöründeki görüntüleme işlemlerinden kablo endüstrisine pek çok farklı alanda kullanılan hızlandırıcı teknolojisinde Türkiye’nin artık üretici konuma gelmesi gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Özcan, CERN’deki parçacık demetlerinin ölçülmesinde kullanılan bir algıcın yine CERN standartlarında ilk defa Türkiye’de bu laboratuvarda üretildiğini ve bu çalışma ile kazanılan tecrübeyle üretilecek ve geliştirilen hızlandırıcılar ile test edilecek olan yeni bir dedektörün ise 2024 yılında CERN’de kullanılabilmesi için çalıştıklarını belirtti.

Share

CERN’e yerli sanayi girdisi ile Türkiye’den önemli katkı

Boğaziçi Üniversitesi’nin bilimsel merak, özgür düşünce ve yaratıcı fikirlerin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla, BÜ + Etkinlikleri bünyesinde başlattığı “Açık Ders”lerin ikinci dönemi, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Gülmez’in ‘’CERN’de Neler Oluyor?’’ semineri ile devam etti.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi- CERN’de CMS Projesi’nin Türkiye Koordinatörü olan Prof. Dr. Gülmez, evrenin nasıl oluştuğu sorusunun yanıtını arama çalışmalarının bir parçası olan CMS Projesi çerçevesinde, büyük patlamaya yakın zaman diliminde oluşan enerjinin sonuçlarını laboratuvar ortamında gözlemlemeye çalıştıklarını belirti. Gülmez bu projenin bazı detektör ve parçalarının Türk endüstrisi tarafından üretildiğini, yeni dönem güncellemelerinin bazılarının da yine Türkiye’de yapılmasının planlandığını açıkladı.

Share

CERN eski Direktörü Prof. Heuer: ''Bilim evrensel bir barış dilidir, desteklenmelidir''

Boğaziçi Üniversitesi’nin 2013 yılından bu yana sürdürmekte olduğu ve dünyanın önde gelen akademisyen ve bilim insanlarını konuk ettiği Boğaziçi Lectures programının yeni konuğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN eski Genel Direktörü Prof. Rolf–Dieter Heuer oldu. 3 Şubat tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Prof. Rolf–Dieter Heuer, bilimin evrensel bir barış dili olduğunu vurguladı. Konuşmasında uluslararası işbirliğinin önemine değinen Heuer, CERN bünyesinde yürütülen ATLAS ve CMS gibi dünya çapında önemli araştırmalarda Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinin önemli katkılar sunduğunu belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi’nin 2013 yılından bu yana sürdürmekte olduğu ve dünyanın önde gelen akademisyen ve bilim insanlarını konuk ettiği Boğaziçi Lectures programının yeni konuğu Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN eski Genel Direktörü Prof. Rolf–Dieter Heuer oldu. 3 Şubat tarihinde Boğaziçi Üniversitesi’nde bir konuşma yapan Prof. Rolf–Dieter Heuer, bilimin evrensel bir barış dili olduğunu vurguladı.

Share

CERN’de Boğaziçi imzası…

Boğaziçi Üniversitesi parçacık fiziği alanında yapılan bilimsel araştırmalarda sadece Türkiye’de değil, bölge ülkeler arasında önemli oyunculardan biri olma yolunda ilerliyor. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi- CERN’de Türkiye’den yer alan araştırma grupları arasında ‘’Boğaziçi’’ şemsiyesiyle liderliği üstlenen Boğaziçi Üniversitesi’nde CERN’deki çalışmalarıyla adlarından söz ettiren iki araştırmacı, Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Doç. Dr. Erkcan Özcan ile 90’lardan bu yana devam eden deneyleri ve bu deneylere olan ‘’Boğaziçi’’ katkısını konuştuk.

Dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı olan Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de uzun süreli araştırmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Erhan Gülmez ve Doç. Dr. Erkcan Özcan’dan, 90’lı yıllardan bu yana CERN’e katkı sunan Boğaziçi Üniversitesi’nin CERN’de süreç içinde yürüttüğü çalışmalar ve katıldığı deneyler hakkında bilgi aldık.

Share