TÜBİTAK’tan Boğaziçi Üniversitesi’ne iki ödül

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) bilim insanlarının yetiştirilmesi için olanaklar sağlamak ve bilimsel ve teknolojik alanda araştırma ve geliştirme çalışmalarını desteklemek amacıyla verdiği 2018 “Bilim, Özel ve Teşvik Ödülleri” 26 Aralık tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül alan bilim insanları arasında deprem mühendisliği alanında uluslararası düzeyde çalışmalarıyla tanınan Boğaziçi Üniversitesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik ve deneysel yüksek enerji fiziği alanında uluslararası çalışmalara imza atan Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan da yer aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde öğretim üyeliği yapmış olan Prof. Dr. Erdik, TÜBİTAK tarafından Mühendislik Bilimleri alanında verilen Bilim Ödülü’nü almaya hak kazanırken, Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü’nde öğretim üyeliğini sürdüren Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan ise Temel Bilimler alanında Teşvik Ödülü’nü kazandı.

“Deprem Mühendisliği alanında deprem riski konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle TÜBİTAK Bilim Ödülü’nün bu yılki sahibi olan Prof. Dr. Mustafa Erdik İnşaat Mühendisliği lisans derecesini 1970 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde, doktorasını ise 1975 yılında yine İnşaat Mühendisliği alanında Rice University’de tamamladı.

ODTÜ Deprem Mühendisliği Araştırma Merkezi Müdürlüğü, UNESCO Alp – Himalaya Bölgesi Depremselliği Projesi Yöneticiliği, Birleşmiş Milletler Uluslararası Deprem Mühendisliği Birliği Direktörlüğü gibi saygın görevleri yerine getirmiş olan Erdik, 1987 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yapmaya başlamış ve 2009 – 2015 yılları arasında Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü görevini yürüttü. Prof. Dr. Mustafa Erdik’in 300’e yakın makalesi ve altı kitabı bulunuyor. Erdik’in almış olduğu ödüller arasında NATO Zirvesi Bilim Ödülü ve Birleşmiş Milletler Afetlerin Önlenmesi Ödülü yer alıyor.

Temel Bilimler alanında Teşvik Ödülü’nü kazanan Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Veysi Erkcan Özcan ise “Deneysel yüksek enerji fiziği alanında uluslararası deneylerde yapmış olduğu yeni temel parçacıkların keşfi ve hassas ölçümleri konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle ödüle değer bulundu.

Lisans eğitimini ODTÜ Fizik ve Elektrik Elektronik Mühendisliği’nde tamamlayan (1999). Özcan, doktorasını Stanford Üniversitesi Uygulamalı Fizik Bölümü’nde yaptı (2006). Doktora sonrası çalışmalarını ise University College London’da sürdüren Erkcan, 2006-2010 yılları arasında CERN / LHC Atlas Deneyi’nde görev alarak deneye Türkiye’den Boğaziçi Üniversitesi şemsiyesi altında katılan bilim insanlarının yer aldığı ekibin liderliğini üstlendi.

Erkcan Özcan’ın başlıca çalışma alanlarını ‘’Büyük çarpıştırıcılarda (LHC) deneysel parçacık fiziği ve Küçük parçacık fiziği dedektörleri ve hızlandırıcıları’’oluşturuyor. Özcan, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Kampüsü’nde geçtiğimiz Şubat ayında açılan Kandilli Algıç, Hızlandırıcı ve Enstrümantasyon Laboratuvarı’nın (KAHVE Lab) yöneticisi olarak 2020 yılında CERN’ün ATLAS Deneyi’nde kullandığı kimi dedektörleri yenilenmesi yönünde çalışmalar yürütüyor. Parçacık fiziği ve hızlandırıcılar üzerine uzman isimlerin bir araya geldiği laboratuvarda yerli sanayinin çeşitli alanlarında ihtiyacını karşılayabilecek parçacık hızlandırıcılarının ülkemizde üretilmesi için çalışmalar da yürütülüyor.