COVİD-19

Boğaziçi Üniversitesi’nden Covid-19 Aile Araştırması

Belirsizliklere karşı güçlü olan ebeveynlerin karantina döneminde nitelikli zaman ve eğitim süreçlerini daha iyi yönettiği gözlendi.

Boğaziçi Üniversitesi, Temel Eğitim Bölümü öğretim üyesi Mine Göl-Güven ve ekibi tarafından yürütülen, Covid-19 salgını ve karantina sürecinin çocuk sahibi olan ailelerinin yaşamlarına yansımalarını ortaya koyan araştırmanın üçüncü raporu yayımlandı. Covid-19 evde kalma süreci olarak bilinen 15 Mart-1 Haziran tarihlerinin bitiminde 323 ebeveynden  toplanan veriler analiz edildi.

 

Share

“Orta ve düşük gelirli ülkelerin aşıya adil erişimlerini sağlamak için ilk hedef aşının fiyatının düşürülmesi olmalı’’

Sağlık politikaları ve toplumsal eşitsizlikler alanında çalışmalara imza atan Boğaziçi Üniversitesi Sosyal Politika Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Sosyal Politika Forumu Merkez Müdürü Doç. Dr. Volkan Yılmaz, COVID-19 aşısına küresel düzeyde adil erişimin nasıl sağlanabileceğini değerlendirdi.

COVID-19 pandemisiyle birlikte yaşadığımız ağır kriz, sosyo-ekonomik eşitsizlikleri daha da belirgin kılıp gelir adaletsizliğini ve yoksulluğu artırıyor. Dünya Bankası 2020 için en iyi senaryoda dahi 71 milyon insanın yoksulluğa itileceğine; küresel yoksulluk oranının iki haneli rakamlara ulaşacağına dikkat çekiyor. Küresel eşitsizliğin bir başka boyutu ise güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış COVID-19 aşılarına erişimde ortaya çıkıyor.

Share

Covid-19 döneminde siber saldırılar % 542 oranında arttı; çözüm Dijital İpek Yolu

Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bilgin Metin, Covid-19 salgınında uzaktan çalışmanın artmasıyla siber saldırılara karşı hassasiyetin de arttığını söyledi. Covid-19 sürecinde siber saldırılarda %542’lik bir artış olduğunu kaydeden Bilgin Metin, bu önemli tehdide karşı büyük kısmı deniz altında olan fiber hatların karaya alınarak tarihi İpek Yolu’nun güzergâhının fiber optik kablolar için kullanılması önerisini getirdi. Doç. Dr. Metin, ‘’Türkiye transit internet geçişleri için dünyadaki internet taşıyıcısı firmaların ilgi odağı haline gelebilir’’ dedi.

Siber Saldırı, Siber Tehdit gibi kavramları İnternet üzerinden çalışmanın arttığı COVID-19 döneminde özelikle daha sık duymaya başladık.

Share

COVID-19 salgını sonrası toplumun röntgenini çekecek araştırmaya TÜBİTAK desteği

COVID-19 salgınının mevcut ve öngörülen sorun ve etkilerinin sosyal ve beşerî bilimler perspektifinden incelenmesi, araştırılması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak TÜBİTAK tarafından ARDEB 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında açılan COVID-19 özel proje çağrısının değerlendirme süreci tamamlandı. Desteklenmesine karar verilen projeler arasında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü’nden Dr. Öğretim Üyesi Arhan S. Ertan’ın yürütücülüğünü üstlendiği proje de yer alıyor.

“COVID-19 ve Toplum: Salgının Sosyal, Beşerî ve Ekonomik Etkileri, Sorunlar ve Çözümler” başlıklı özel proje çağrısına 160 farklı kurumdan toplam 682 proje önerisi sunuldu. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 102 proje önerisinin desteklenmesine karar verildi. Desteklenecek projeler arasında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Arhan S.

Share

Yapay zekâ ve veri bilimi insanlığı bu krizden kurtarabilir mi?

Covid-19 ile mücadelede veri biliminde ve otomasyon süreçlerinde önemli adımların atıldığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde yapay zekâdan güç alan sağlık sistemleri oluşturabilmek için devletler ve şirketler veri araştırmacılığı, veri analizi gibi alanlara önemli yatırımlar yapıyor. Çeşitli endüstri kolları iş süreçlerine yapay zekâyı daha fazla entegre ederek yol alıyor. Yapay zekâ temelli uygulamaların sağlık alanında ne gibi dönüşümlere yol açabileceği ve endüstriyel süreçlerde yapay zekânın nasıl bir rol oynayabileceğini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğretim üyesi, Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Robotlar ve Akıllı İmalat Sistemleri alanlarında çalışmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu’nun Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun ve yine aynı bölümden öğretim üyesi Doç. Dr. Arzucan Özgür ile konuştuk.

Yapay zekâ, dijital teknolojiler, Nesnelerin İnterneti hayatımızda bir süredir zaten var olan kavramlar ve şimdiden tele tıp, uzaktan eğitim gibi uygulamalara geniş anlamda geçiş söz konusu. Covid-19 sonrasında bu alanlarda farklı ne gibi uygulamalar beklenebilir?

Mühendislik Fakültesi
Share

Yarasalar sadece virüs taşımıyor, ekolojik dengeyi de koruyor

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Raşit Bilgin, ‘’COVID-19'un Sebebi Yarasalar mı?" konusunda merak edilenleri yanıtladı. Bilgin, Tekfen Holding'in katkılarıyla Boğaziçi Üniversitesi YouTube kanalında düzenlenen Açık Ders "Salgın" serisine konuk oldu. Prof. Dr. Bilgin, ‘’Virüs insanlar arasında çok yayıldığı için artık yarasa kaynaklı tehlike azaldı ancak önümüzdeki 10 sene içinde yarasa veya başka bir hayvan türü üzerinden yeni virüsler hayatımıza girebilir. Bu ihtimali azaltmak istiyorsak doğayla uyum içinde yaşamak için çaba sarf etmeliyiz’’ dedi.

COVID-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün yarasalardan dünyaya yayılmış olduğu iddialarının da ele alındığı ders 23 Mayıs’ta Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Yenal’ın moderatörlüğünde, Boğaziçi Üniversitesi’nin Youtube kanalı ve Zoom’da eş zamanlı gerçekleştirildi.  

Share

Covid-19, tedarik zincirinde arz-talep dengesini bozdu

Koronavirüs salgını gıda ürünlerimizin sofralarımıza ulaşmasını da tehdit ediyor. Ürünler tarlada kalırken, toplananlar da yaşanan lojistik problemler nedeniyle yolda bozulabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş, Türkiye’nin bu problemin üstesinden gelinebileceğini söylüyor. Önerileriyse; kendine yeten bir tarım politikası, üreticinin desteklenmesi ve e-ticaret olanaklarının geliştirilmesi. Tektaş, salgın günlerinde tarlada ve yolda kalan ürünler nedeniyle fiyatların da artabileceği uyarısını yapıyor.

Covid-19 salgınının küresel yayılımı tedarik zincirlerinde ölçümlemesi ve tahmini güç etkiler yaratıyor. Bu dönemde özellikle gıdada tedarik zincirinin sekteye uğraması yol açtığı yaşamsal etkiler nedeniyle kritik öneme sahip. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arzu Tektaş, Covid-19 salgının tedarik zincirlerinde yarattığı kırılganlığı değerlendirdi.

Share

Koronavirüsle topyekün mücadeleye Boğaziçi desteği

Boğaziçi Üniversitesi farklı alanlarda çalışan akademisyenleriyle yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı koordinasyonuyla Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’nın (TÜSEB) başlattığı aşı, ilaç ve tanı kiti geliştirme projelerinin yanı sıra tedavi süreçlerinde çok ihtiyaç duyulan solunum cihazlarının yerli üretimine yönelik projeler için destek verici çalışmalara başladı.

Korona testi sayılarını hızlıca arttırmak üzere Boğaziçi’nden 6 adet cihaz

Share

Boğaziçi Üniversitesi COVID-19 ile savaşan sağlık kurumlarının siber mücadelelerinde de yanında !

Koronavirüs günlerinde uzaktan eğitim-öğretim ve uzaktan çalışma yolları ile kişisel güvenliğimizi sağlamaya ve salgının yayılmasını evde kalarak önlemeye çalışırken Internet’te her zamankinden çok daha fazla zaman geçirmeye başladık. Bu yüzden bu dönemde kişisel hijyen ve izolasyon gibi önem kazanan bir başka kavram da güvenli Internet kullanımı… Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi ve Siber Güvenlik Merkezi (BUSİBER) Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin, güvenli internet kullanımı için sekiz önemli başlıkta önerilerde bulundu. Metin, BÜSİBER olarak COVID-19 ile mücadele eden sağlık kurumlarına uzaktan sızma testi ve açık siber istihbarat danışmanlığı, Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVVK) kapsamında risk danışmanlığı desteği vereceklerini belirtti.

Doç. Dr. Bilgin Metin, kullandığımız bilgisayar ve akıllı telefon işletim sistemlerinin güvenlik güncellemelerinin mutlaka yapılmasını; kullandığımız cihazlarda anti-virüs yüklemelerinin güncel olması gerektiğini; uygulamaların mutlaka resmi kaynaklardan yapılmasını önerdi. Sahte alışveriş sitelerinin yine bu dönemde artacağına dikkat çeken Bilgin Metin, web üzerinde kullanılan parolaların da sık sık değiştirilmesi gerektiğini belirtti.

Share

Çocukları Koronavirüs’ten korumak ve güvende tutmak için Boğaziçililerden web sitesi

Boğaziçi Üniversitesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümü öğrencileri tarafından çocuklar ve aileleri için oluşturulan Çocuk Boğaziçi web sayfası yayına girdi. ‘’Önce Çocuk’’ sloganıyla hazırlanan web sitesi Covid-19 virüsünden dolayı yaşanan salgından korunmak üzere evde zaman geçiren çocuklar ve aileleri için rehber niteliğinde…

Cocukbogazici.com sitesi, anne ve babalara çocukları güvende tutmanın yollarını anlatarak aynı zamanda Covid-19 virüsünden korunmak için Sağlık Bakanlığı’nın da vurguladığı 14 kuralı çocukların anlayabileceği bir dile uyarlıyor.

Share