Veri Bilimi

Yapay zekâ ve veri bilimi insanlığı bu krizden kurtarabilir mi?

Covid-19 ile mücadelede veri biliminde ve otomasyon süreçlerinde önemli adımların atıldığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde yapay zekâdan güç alan sağlık sistemleri oluşturabilmek için devletler ve şirketler veri araştırmacılığı, veri analizi gibi alanlara önemli yatırımlar yapıyor. Çeşitli endüstri kolları iş süreçlerine yapay zekâyı daha fazla entegre ederek yol alıyor. Yapay zekâ temelli uygulamaların sağlık alanında ne gibi dönüşümlere yol açabileceği ve endüstriyel süreçlerde yapay zekânın nasıl bir rol oynayabileceğini Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü öğretim üyesi, Veri Analitiği, Nesnelerin İnterneti, Büyük Veri, Robotlar ve Akıllı İmalat Sistemleri alanlarında çalışmalar yapan Boğaziçi Üniversitesi Endüstri 4.0 Platformu’nun Başkanı Prof. Dr. Lale Akarun ve yine aynı bölümden öğretim üyesi Doç. Dr. Arzucan Özgür ile konuştuk.

Yapay zekâ, dijital teknolojiler, Nesnelerin İnterneti hayatımızda bir süredir zaten var olan kavramlar ve şimdiden tele tıp, uzaktan eğitim gibi uygulamalara geniş anlamda geçiş söz konusu. Covid-19 sonrasında bu alanlarda farklı ne gibi uygulamalar beklenebilir?