kimya

Prof. Dr. Rana Sanyal, Cartier Women’s Initiative’de 2021 Bilim & Teknoloji Öncüsü kategorisine seçildi

Onkoloji alanında ilaç adayları geliştiren RS Research Kurucu Ortağı, Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Rana Sanyal, Cartier Women’s Initiative programının 2021 Bilim & Teknoloji Öncüsü kategorisine seçildi.

2006’da kurulan Cartier Women’s Initiative programı, tüm dünyadan toplumda güçlü, sürdürülebilir ve pozitif bir etki yaratmayı amaçlayan alanında lider kadın girişimciler ve şirket sahiplerinin başarılarına ışık tutarak, işlerini büyütmeleri ve yeteneklerini geliştirmeleri için finansal ve sosyal destek sağlıyor. Bu yıl programa 142 ülkeden 876 başvuru arasından çalışmalarıyla fark yaratan 24 kadın katıldı. Prof. Dr. Rana Sanyal, 7 bölgesel alana ek olarak bu yıl ilk defa açılan 'Bilim & Teknoloji Öncüsü’ kategorisinde programa kabul edilen 3 öncü arasında yer aldı.

Share

Boğaziçili bilim insanı karaciğer-dostu ilaçlar için araştırmalara başladı

Bu yıl TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programına, Boğaziçi Üniversitesi’nden seçilen üç genç bilim insanından biri de kimya bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Huriye Erdoğan Dağdaş oldu. Biyoinorganik kimya alanında çalışmalarını sürdüren bilim insanı, TÜBİTAK’tan 750 bin TL destek sağlanan projesiyle, karaciğere zarar veren ilaçların etkilerini anlayarak, bu organı daha iyi koruyan yeni ilaçların geliştirmesinde kullanılacak yeni bir test platformu için çalışacak. Bu sayede kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan birtakım güçlü ilaçların, karaciğer dostu hale gelmesi sağlanabilecek.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı 2247-A Ulusal Lider Araştırmacılar Programı kapsamında bu yıl Boğaziçi Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Huriye Erdoğan Dağdaş, Dr. Öğr. Üyesi Sema Dumanlı Oktar ve Dr. Öğr. Üyesi Nazan İleri Ercan seçildi. Bu kapsamda bilim insanlarına çalışmaları için maddi destek sağlanırken, projelere dahil olan doktora öğrencilerine de burs desteği verilecek.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

Lastik sektörünün ezberini bozan teknolojide Boğaziçi katkısı

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Acar, organik, polimer ve malzeme kimyası alanında endüstri ile sıkı işbirliği halinde projeler geliştiriyor. Acar’ın Kordsa işbirliğiyle geliştirdiği son buluşlardan biri lastik sektöründe 80 yıldır kullanılan bir kimyasal prosesin yerine çevre ve insan sağlığına daha dost bir teknolojiyi geliştirmek oldu.
Share

TGC Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü Prof. Dr. Ahmet Kerim Avcı'ya verildi

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) kurucu başkanı adına düzenlenen Sedat Simavi Ödülleri’nde Fen Bilimleri alanında ödüle Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Kerim Avcı “Su-Gazı Değişimi Sürecinin Isı Değiştiricili Mikrokanal Reaktör Düzeninde Modellenmesi ve Benzetimi’’ başlıklı projesiyle değer bulundu.

Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi, Kimya Mühendisliği bölümünde 1996 yılında tamamlayan Ahmet Avcı, aynı bölümden yüksek lisans derecesini 1997’de, doktora derecesini ise 2003’te aldı.

Avcı’nın başlıca araştırma alanlarını ‘’Proses kuvvetlendirme, Kimyasal ve katalitik mikroreaksiyon mühendisliği, Mikroyapili reaktörlerin tasarımı ve analizi için hesaplamalı akışkanlar dinamiği, Hidrokarbon ve geri dönüştürülebilir maddeleri islemek için katalizörler ve Ürün paketleme uygulamaları için Polimer İşleme’’ oluşturuyor.

Share

Prof. Dr. Rana Sanyal’ın kurucusu olduğu RS Research’e ödül

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü Bölüm Başkanı ve Yaşam Bilimleri ve Teknolojileri Merkezi Müdürü Prof. Dr. Rana Sanyal'in kurucusu olduğu RS Araştırma Eğitim ve Danışmanlık İlaç Sanayi Ticaret A.Ş, 13. Teknoloji Ödülleri'nde Mikro Ölçekli Firma –Süreç Kategorisi’nde ödüle değer bulundu.

TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından oluşturulan Teknoloji Ödülleri’nin 13’üncüsü 20 Kasım tarihinde Sabancı Center’da düzenlenen bir törenle sahiplerine verildi.

Share

Polimer mimarisi bina tasarlamaya benziyor

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri kapsamında Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Akgün fizikokimya, polimer ve malzeme kimyası konularında çalışmalar yürütüyor.

Pencerelerde kullanılan PVC'den mutfaklarımızdaki teflon tavaya, ofislerde kullanılan post’it’lerden tıkanan kalp damarlarına uygulanan stent’lere ya da araba lastiklerine hemen her yerde hayatımızın içindeler. Bilim dünyasında ‘’polimer’’ olarak adlandırılan; küçük basit moleküllerin devamlı olarak birbirini takip etmesi sonucu oluşan makro bileşikler günümüzde çok çeşitli alanlarda kullanılıyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 2017 Ödülleri kapsamında Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’ne değer bulunan Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr.

Share

Boğaziçili öğretim üyelerinin kitabı akademik yayıncılığın dünya markası tarafından yayınlandı

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Önsan ve Prof. Avcı’nın hazırladıkları ‘’Multiphase Catalytic Reactors’’ (Çok-fazlı Katalitik Reaktörler) başlıklı kitap, alanında referans eser olma özelliği taşıyor. Kitap, akademik yayıncılıkta dünyanın önde gelen saygın yayınevlerinden Wiley tarafından okurlara sunuldu.

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Mühendisliği öğretim üyeleri Prof. Önsan ve Prof. Avcı’nın hazırladıkları ‘’Multiphase Catalytic Reactors’’ (Çok-fazlı Katalitik Reaktörler) başlıklı kitap, alanında referans eser olma özelliği taşıyor. Kitap, akademik yayıncılıkta dünyanın önde gelen saygın yayınevlerinden Wiley tarafından okurlara sunuldu.

Share