Lastik sektörünün ezberini bozan teknolojide Boğaziçi katkısı

Boğaziçi Üniversitesi Kimya Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ersin Acar, organik, polimer ve malzeme kimyası alanında endüstri ile sıkı işbirliği halinde projeler geliştiriyor. Acar’ın Kordsa işbirliğiyle geliştirdiği son buluşlardan biri lastik sektöründe 80 yıldır kullanılan bir kimyasal prosesin yerine çevre ve insan sağlığına daha dost bir teknolojiyi geliştirmek oldu.

Dünyada kord bezi sektörünün lider markası Kordsa ile lastik sektörünün güçlü ismlerinden Continental şirketlerinin ortak Ar-GE çalışması neticesinde geliştirilen CoKoon teknolojisinde bu firmalarla birlikte imzası bulunan Doç. Dr Ersin Acar, CoKoon teknolojisinin Türkiye’den dünyaya sunulan bir teknoloji olarak lastik sektörü için devrimsel bir dönüşüm yaratacağını ifade etti.  Acar’dan bu teknoloji hakkında bilgi aldık.

Lisans ve yüksek lisansını  Kimya alanında Boğaziçi Üniversitesi’nde tamamlayan (1992, 1994)  Doç. Dr. Ersin Acar, doktorasını Cenevre Üniversitesi’nde bitirdi  (1998). University of Southern Mississppi’de Polimer Bilimi ve Mühendisliği bölümünde post doktora araştırmacısı olarak bir buçuk yıl  çalıştı. General Electric (GE) Global Research Center, New York, ABD’de beş yıl çalıştıktıktan sonra 2004 yılında Türkiye’ye döndü. Acar’ın başlıca araştırma alanları arasında organik, polimer ve malzeme kimyası geliyor.

Doç. Dr. Acar’ın Boğaziçi Üniversitesi’nde kurmuş olduğu araştırma grubu, organik kimyanın temel prensiplerini kimyasal ürünler geliştirmekte kullanıyor. Bu kimyasallar arasında küçük organik moleküller, ilaçlar ve plastik endüstrisi için üretilen polimerler başta geliyor. Acar Araştırma Grubu’nun hedefi kimyadan insan ve çevre sağlığı adına yararlanmak ve bu doğrultuda ürünler geliştirmek.

Bu amaçla endüstri ile işbirliği halinde çok sayıda proje yürüten Doç. Dr. Acar’ın son projelerinden biri de AR-GE’de güçlerini birleştiren Kordsa ve Continental şirketleri için kauçuk esaslı bileşiklerle tekstil güçlendirme malzemelerinin birbirine tutunmasını sağlayan yeni  bir yapıştırıcı arayüzeyi geliştirmek oldu. Endüstrinin yeni standardı olması hedeflenen bu yenilik hem ürüne hem de iş modeline inovatif yaklaşımlar getiriyor. Yeni teknoloji, lastiğin güvenlik ve performansından ödün vermeden, yaklaşık bir asırdır sektör standardı olan mevcut teknolojiye yeni bir alternatif oldu.

Proje hakkında bilgi aldığımız Doç. Dr. Ersin Acar, CoKoon yapıştırma teknolojisi sayesinde bugüne dek kullanılan kimyasalların yerini daha çevre dostu bir yapıştırıcı formülün aldığını belirtti. Kordsa bu buluş için bugüne kadar farklı kıta ve ülkelerde (Avrupa Birliği, ABD, Çin ve Endonezya) toplam 25 patent başvurusunda bulundu ve bu başvuruların neredeyse tamamı başarıyla sonuçlandı.

Lastik sektörünün bundan böyle çevre ile daha dost bir teknoloji uygulayabileceğini ekleyen Doç. Dr. Acar,  Kordsa ve Continental’ın kurduğu iş modeli sayesinde isteyen tüm lastik ve kauçuk ürün üreticileri ile tekstil şirketlerinin bu yeni çevre dostu güçlendirme teknolojisinden, kurulma aşamasında olunan bir lisans-patent havuzuna dahil olduktan sonra, ücretsiz faydalanabileceğini ekledi.

CoKoon teknolojisinin geçtiğimiz yıl bahar ayında sektöre tanıtıldığını belirten Doç Dr. Acar, söz konusu buluşun Türkiye’den çıkan bir teknoloji olarak lastik sektörü için önemli bir dönüşüm yaratacağını ifade etti. Bugüne kadar dünya genelinde 40’in üzerinde şirketin  Cokoon teknolojisi ile üretilmiş ürün hakkında bilgi almak için talepte bulunduğunu belirten Ersin Acar;

Bu havuza dahil olan firmalarına, gider masrafları dışında bir lisans ücreti ödemeksizin, bu teknolojiyi kullanmalarına izin ve destek verilecek. Ancak bu firmalar, paylaşılan teknolojiyi temel alan geliştirilmiş yeni bir ürün için bağımsız patent başvurusu yapamayacaklar. Bu tür patentler  kurulma aşamasında olan ortak bir patent havuzunun birer parçası olacaklar. 

Buluşumuz lastik sektörü gibi yaklaşık bir asırdır çalışılan bir sektörde daha çevre dostu ve yenilikçi bir teknolojinin Türkiye’den çıkabildiğini tüm dünyaya gösterilmiş oldu.  Bu yeni teknolojiyle formaldehidi tamamen bu süreçten çıkartmış oluyor ve bu malzemeyle yapılan bazı ürünlerin diğer alternatiflerle de yapılabileceğini göstermiş oluyoruz. Bu buluşun bir diğer önemli getirisi de aynı teknolojinin başka sektörlere de uygulanabilir olması ve diğer sektörlerde de değişim için alternatif yaratması’’ dedi.

Daha fazla bilgi için:

https://www.cokoon.com/en#

 

 

 

 

 

     

     

    Share