Koronavirüsün yayılmasını önleyen teknolojiye BÜDOTEK’ten tam destek

Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin yatırımcı ve destekçileri arasında olduğu “Money Shower” firması, kâğıt paraları ATM’de dezenfekte eden bir sistem geliştirdi. Firma Money Shower isimli ürünüyle ATM’lerdeki kağıt paraları, Thing Shower isimli diğer bir ürünüyle ise kapı kolları, telefon, çatal, bıçak, bardak gibi gün içinde yüzlerce kişi tarafından temas edilen cansız yüzeyleri saniyeler içinde dezenfekte edebiliyor. Türkiye’deki 52 bin ATM’ye yetecek sayıda cihaz üretmiş olan firma, ayrıca 76 ülkeden patent sahibi.

ATM’lerdeki kâğıt paralarda ve cansız yüzeylerde anlık dezenfeksiyon sağlayan cihazlar geliştiren Money Shower firması, iki yıl önce Kübra Karakoç ve Furkan Eruçan tarafından kuruldu. MoneyShowerTech A.Ş. yatırımcı ve destekçileri arasında İTÜ ARI Teknokent, İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi ve Proline ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi de bulunuyor. Kendisini dezenfeksiyon alanında ileri teknoloji üreten ve teknolojiyi odağına almış bir AR-GE ve inovasyon şirketi olarak tanımlayan Money Shower, dünyada bir ilki gerçekleştirerek kâğıt paraların mikro saniyeler içinde dezenfekte olmasını sağlıyor. Genel dezenfeksiyon modülleri ise bu dezenfeksiyon oranına minumum 15 dakikada ulaşabiliyor.

Hali hazırda kullanımda olan ATM’leri “İnovatif ve Çevreci ATM”lere dönüştürecek Money Shower teknolojisinin entegrasyonu ATM’lerin içinde bulunan 400’den fazla parçaya hiçbir zarar vermeden ve işlevselliğini bozmadan 20 dakika içinde yapılabiliyor. Korona virüs söz konusu olduğunda kâğıt paralar kadar kapı kolları, restoranlardaki çatal, bıçak ya da bardaklar, telefonlar, kozmetik eşyalar gibi diğer cansız yüzeyler de endişe uyandırıyor. Şirketin geliştirdiği diğer cihaz olan Thing Shower ise her gün yüzlerce insanın temas ettiği bunun gibi yüzeylerin yine saniyeler içinde dezenfekte edilmesini sağlıyor.

Yollarına BÜDOTEK ile devam ediyorlar

500 farklı çeşitten oluşan 26 bin bakteriyi barındırabilen kâğıt paralar ve yüzlerce kişi tarafından temas edilen telefon, kapı kolları gibi cansız yüzeyler, Money Shower ve Thing Shower cihazları tarafından anlık ve temassız şekilde %99 oranında dezenfekte edilebiliyor. Dünyada ATM’ler içinde para dezenfeksiyonu yapmada bir ilk olan şirket, ulusal ve uluslararası patentleme süreçlerini yürütürken Boğaziçi TTO’dan da destek alıyor. Çalışmalarına İTÜ ARI Teknokent bünyesinde başlayan firma, artık Boğaziçi Üniversitesi’nin Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki teknoparkı BÜDOTEK’te çalışmalarına devam edecek.

Korona Virüs Krizine Karşı Savaşan Girişime Kaldıraç Etkisi

Şu ana kadar 76 ülkede patent sahibi olan Money Shower firması hakkında görüş aldığımız Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji ve Transfer Ofisi Genel Müdürü Sevim Tekeli, Money Shower’ın Mart 2020’den itibaren Boğaziçi Üniversitesi Girişimcileri arasına girdiğini belirtiyor: “Mart’tan beri şirkete fikri mülkiyet, yatırım ve kuluçka programları kapsamında fiziksel alan, mentorluk, danışmanlık desteklerine ek olarak network destekleri de veriyoruz. BÜDOTEK Teknopark’ımızda TGB muafiyetlerinden ve avantajlarından yararlanıyorlar.”

“İstanbul Kalkınma Ajansı’nın 2020 yılı Nisan ayında açmış olduğu COVID-19 ile Mücadele ve Dayanıklılık Programı çağrısı kapsamında TTO’muzun desteğiyle bir proje başvurusu gerçekleştirildi. Ayrıca bir buluşları için Türkiye, ABD ve İngiltere’de iki buluşları için de Türkiye’de patent başvuru desteği verdik ve finansmanını sağladık.”

Bu projeyle içinde bulunduğumuz zorlu dönemde krize karşı gerçek bir aksiyon olarak yoluna devam eden bir girişime kaldıraç etkisi yaptıklarını vurgulayan Tekeli, “Böylece daha yüksek katma değer daha kısa zamanda üretilmiş olacak ve tüm insanlığın sağlığına ve güvenliğine faydalı bir işin öncü ve destekçisi olacağız,” sözlerini ekledi.