Boğaziçi Üniversitesi’nden Kuveytli kadın mühendislere eğitim desteği

Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM), Limak Vakfı ve Kuveyt Üniversitesi ortaklığında 2017’de başlatılan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” (Kuwait’s Engineer Girls) programı Kuveyt’in kalifiye işgücüne katılacak genç kadınların mühendislik ve yönetim becerilerini geliştiriyor. Programın eğitim koordinatörü olan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, inşaat sektörünün farklı alanlara yönelmeye izin veren ve şantiyeyle sınırlı olmayan bir alan olması bakımından, sanıldığı gibi, erkek egemen bir sektör olmadığını belirtiyor.

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, Kuveyt’te inşaatı devam eden uluslararası havalimanında çalışacak mühendislerin eğitiminde görev alıyor. Limak Holding tarafından yapımına devam edilen ve Türkiye sınırları dışında tek kalemde alınmış en büyük proje olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası projesi çok sayıda sosyal sorumluluk projesini de içeriyor.

Limak Holding tarafından yapımına devam edilen ve Türkiye sınırları dışında tek kalemde alınmış en büyük proje olan Kuveyt Uluslararası Havalimanı Yeni Terminal Binası projesi çok sayıda sosyal sorumluluk projesini de içeriyor. Bu projeler arasında yer alan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” (Kuwait’s Engineer Girls) eğitim programının Türkiye koordinatörlüğünü yürüten Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon, aynı zamanda Kuveyt’te mühendislik eğitimi alan kadın öğrencilere 2018’den beri stratejik yönetim dersleri veriyor. Şubat 2020’de Kuwait Ministry of Public Works’un talebiyle bu defa sektörde çalışmakta olan Kuveytli mühendislere eğitimler veren Beliz Özorhon ile Kuveyt’te verdiğini eğitimleri ve kadınların inşaat sektöründeki yerini konuştuk.

Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Beliz Özorhon’un Türkiye koordinatörlüğünü yürüttüğü ve Kuveyt Üniversitesi’nin elektrik, endüstri, bilgisayar, inşaat, kimya ve petrol mühendisliği bölümlerinde okuyan ya da bu bölümlerden yeni mezun olmuş kadın öğrencilere eğitim verdiği “Kuveyt’in Mühendis Kızları” projesinin başlangıcı aslında yine bir Boğaziçilinin elinden çıkmış “Türkiye’nin Mühendis Kızları” programına dayanıyor. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü 1995 yılı mezunu olan ve Liman Vakfı ve Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapan Ebru Özdemir, Türkiye ve Kuveyt’te kadınlara yönelik yürütülen sosyal sorumluluk projelerinin başındaki isim.

2017 yılında Limak Vakfı, Kuveyt Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ortaklığında başlatılan “Kuveyt’in Mühendis Kızları” (Kuwait’s Engineer Girls) programı kapsamında ise Kuveyt Üniversitesi’nin Mühendislik ve Petrol Fakültesi’nde okuyan son sınıf ya da buradan yeni mezun olmuş 30-40 kadar kadın öğrenciye “Yaratıcı Mühendislik Eğitimi” veriliyor. Mühendis kadınların sosyal hayata hazırlanması, teknik ve mesleki becerileri kazanması ve liderlik yönlerinin güçlenmesi amacıyla verilen eğitimlerin bir bölümü Kuveyt’te bir bölümü ise online olarak veriliyor. Yakında üçüncü dönem mezunlarını verecek program kapsamında 2018 yılından beri kadın mühendis adaylarına stratejik yönetim dersleri veren Prof. Dr. Beliz Özorhon, Kuveyt’te kadınların mesleki ve sosyal anlamda çok güçlü olduklarını da ifade ediyor.

Prof. Dr. Özorhon’un 2-5 Şubat 2020 tarihleri arasında bu defa çalışmakta olan mühendislere verdiği eğitim ise Kuveyt Uluslararası Havalimanı Projesi işverenlerinden Ministry of Public Works’un eğitim talebiyle ortaya çıktı. Kuveyt Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (Directorate General of Civil Aviation) çalışanı inşaat, elektronik ve makine alanlarından 14 mühendisin katıldığı eğitimi gerçekleştiren Özorhon, “Limak İnşaat Kuveyt Müdürü Kayıhan Bağdatlı ile görüşerek detaylarını belirlediğimiz eğitim dört günlük ders ve saha ziyaretlerini içeriyordu. Havalimanı işletmesi Kuveyt devletine devredildiğinde Kuveytli mühendisler operasyonları yürüteceği için bu mühendisler çok sayıda eğitimden geçiyorlar. Benim verdiğim eğitim de proje yönetimi ve stratejik yönetim alanındaki eksikliklerini kapatmalarını hedefliyordu. Birlikte geçirdiğimiz dört gün sonunda güzel bir iş birliği oluşturduk ve ileride de benzer projeler yürütebiliriz” sözleriyle eğitimin detaylarını paylaştı.

“İnşaat sektörü sanıldığı gibi erkek egemen bir sektör değil”

2015 yılında başlatılan “Türkiye’nin Mühendis Kızları” projesi ise inşaat, makine, bilgisayar, çevre, elektronik, endüstri mühendisliği bölümlerinde okuyan kadın öğrencilerin ekonomi ve sosyal hayata daha fazla katılmaları ve karar verici pozisyonlara yükselmeleri amacıyla başlatılan bir girişim. Son iki yıldır bu program kapsamında gönüllü mentörlük yapan Prof. Dr. Beliz Özorhon, “Bu program kapsamında öğrencilere hem aylık burs sağlanıyor ve çeşitli yönetimsel eğitimler veriliyor hem de her yıl değişen mentörler atanıyor. Ben geçtiğimiz sene Gazi Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenciye mentörlük yapmıştım, bu sene ise Gaziantep Üniversitesi’nden bir öğrenci ile görüşüyorum. Bu öğrenciler inşaat mühendisliği bölümünü mesleği gerçek anlamda icra etmek için okuyan öğrenciler. Onların bu motivasyonu beni de çok mutlu ediyor. Örneğin bana sürekli kendilerini nasıl daha donanımlı hale getirebileceklerini soruyorlar ve şantiyede de çalışmak istediklerini belirtiyorlar ki inşaat mühendisliği sadece şantiyeyle sınırlı değil. Biz de bu öğrencilere hangi yolu seçerlerse nelerle karşılaşabileceklerini anlatmaya çalışıyoruz. Ben üniversite ortamını daha iyi bilsem de akademi dışındaki sektörü de gözlemlerim sonucu öğrendiklerimde anlatmaya çalışıyorum,” ifadeleriyle deneyimlerini paylaştı.

İnşaat sektörünün sanıldığı gibi erkek egemen bir sektör olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Özorhon, “Öğrencilerin kafalarındaki soru işaretlerinin kalktığını ve inşaat sektöründe yer almak isteyen kadınlar olarak desteklendiklerini görmek çok önemli. Zaten bu meslek kadınlara uygun olmayan bir meslek değil. Hem farklı alanlara yönelmeye izin veren ve şantiyeyle sınırlı olmayan bir alan hem de kadınların şantiyede çalışmayı seçtiklerinde de saygı gördükleri bir sektör. Ben Kuveyt’e eğitim vermeye gittiğimde de aynı şeyi gördüm. Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak da kadın öğrencileri destekliyor ve bu sektörde kadınları görmenin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. BÜYAP (Boğaziçi Üniversitesi Yapı Kulübü) kadınların özellikle inşaat mühendisliği alanında cesaretlenmesini sağlamak için akademiden ya da sektörden başarılı kadınların konuşma yaptığı etkinlikler düzenliyor. Zaten kadınların istediklerinde yapamayacağı hiçbir iş yok,” ifadelerini kullandı.

Share