Sosyal Bilimler

‘’Siber Güvenlik sosyal bilimciler için yepyeni bir keşif ve çalışma alanı olabilir’’

Siber güvenlik farkındalığı konusunda kuruluşundan bu yana çok sayıda etkinlik ve eğitime imza atan Boğaziçi Üniversitesi Yönetim Bilişim Sistemleri Siber Güvenlik Merkezi (BÜSİBER), Siber Güvenlik’in Sosyal Bilimler ile ilişkisine odaklanan yeni bir eğitim programı düzenledi. Hacker’ların kullandığı aldatıcı teknikler ve uygulamalar gibi dikkat çekici başlıklara da yer verilen “Sosyal Bilimler Boyutuyla Siber Güvenlik” programı hakkında Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Öğretim Üyesi ve BÜSİBER Yöneticisi Doç. Dr. Bilgin Metin'den bilgi aldık.

Küresel pandemi nedeniyle dijital araçları yoğun biçimde kullandığımız bir dönemden geçiyoruz. Bu da evimizdeki güven duygusunu dijital ortamlarda da hissetme ihtiyacını beraberinde getiriyor. Siber dünyanın tehlikelerinden korunmanın ilk şartı ise dijital farkındalık geliştirmek. Peki, bu noktada Sosyal Bilimler nasıl rol oynayabilir?

Share

Dr. Öğr. Üyesi Gaye Soley’e 2020 TÜBİTAK Teşvik Ödülü

Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gaye Soley, “Gelişim psikolojisi alanında algısal ve sosyal-bilişsel gelişim konularındaki uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları” nedeniyle sosyal bilimler alanında 2020 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü’ne layık görüldü.

TÜBİTAK’ın bilimsel ve teknolojik alanlarda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini desteklemek, bilim insanlarının, araştırıcıların yetiştirilmeleri ve geliştirilmeleri için imkân sağlamak amacıyla verdiği “TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri” 5 Kasım 2020 tarihinde açıklandı.

Fen Edebiyat Fakültesi
Share

“Türkiye’de neoliberalleşmenin kendine özgü dinamikleri var”

Türkiye’de bir dönem ulusal kalkınmacılığın sembolü olarak görülen Sümerbank fabrikaları üzerine çalışmalar yürüten Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Tuna Kuyucu ile aynı zamanda neoliberal dönüşümün simgesi olarak da çok özel bir yere sahip olan Sümerbank’ı ve ''neoliberal kalkınmacılığı'' konuştuk.

Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren sosyal bilimcilerin en önemli konularından birisi neoliberal ekonomik dönüşüm, diğer bir deyişle neoliberalleşme. Bu kavram etrafında Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Ekonomi gibi bilim dallarında akademisyenler çalışmalar yürüttüler, teoriler ortaya attılar.

Share