Boğaziçili öğrencinin moleküler iletişim anteni tasarımına TÜBİTAK’tan ödül

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Özgür Kara, TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde moleküler haberleşme çalışmasıyla üçüncü oldu. 21-26 Eylül’de İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST 2021’de sergilenen araştırma projesiyle, vücut içinde kullanılabilecek mikro-robot gibi cihazların moleküler haberleşmesini daha verimli hale getirecek yeni bir alıcı tasarımı ortaya kondu.

Boğaziçi Üniversitesi öğrenci, akademisyen ve mezunlarının ulusal ve uluslararası düzeyde başarılarına bir yenisi daha eklendi. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Özgür Kara, TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Bilgi ve İletişim Teknolojileri kategorisinde üçüncülüğe layık görüldü. TEKNOFEST 2021’de sergilenen ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Emre Pusane’nin danışmanlığında gerçekleşen araştırma projesiyle, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek mikro boyuttaki cihazların moleküler iletişimine odaklanıldığını belirten Özgür Kara, diğerlerine göre 10 ila 100 kat arasında performans gösteren alıcı tasarımları hakkında şunları söylüyor:

“MOLEKÜLER İLETİŞİM İÇİN ALICI TASARIMI YAPTIK”

Teorik projemde moleküler haberleşme için daha iyi çalışan bir alıcı tasarımı üzerinde çalıştık. Şu anda vücutta kanser tedavisi gibi hastalıklarda kullanılabilecek mikro-robotlar geliştiriliyor ve bunların da vücut içinde haberleşmesi gerekiyor. Bunu da doğanın kullandığı moleküler haberleşme sayesinde yapabiliyorlar. Bu haberleşme türü içerisinde Türkçe’ye “yankı” olarak çevrilebilecek bir problem var. Biz de bu probleme çözüm üretmek üzere ortaya koyduğumuz alıcı tasarımında yapay zekâ ve makine öğrenmesi modellerini kullandık. Projemiz bir yönüyle biyoteknolojiyi de yaklaşıyor. İlerleyen yıllarda bu tarz bir teknolojide moleküler haberleşme olmazsa olmaz.

“10 İLA 100 KAT ARASINDA DAHA İYİ PERFORMANS”

Deneylerle ortaya çıkan iletişimin doğruluğunu tespit ederek raporladık. Moleküler iletişim kullanılabilecek alıcı tasarımımız 10 ila 100 kat arasında diğerlerine göre daha iyi bir performans gösterdi. Yani bilgi iletilirken 10 veya 100 bitte 1 bit hata meydana geliyorsa, biz de bu oran 10 bin bitte 1 bite geriliyor. Hata oranı düşerken verimliliğin arttığını söyleyebilirim. Üçüncülük elde ettiğimiz yarışmanın kategorisinde yaklaşık 20 proje finale kaldı. Bunlar arasında derece elde ettiğimiz için mutluyum. Şimdi ulusal yarışmanın ardından uluslararası olanlar içinde eğer vakit bulabilirsem başvurularımı yapmak istiyorum.

“BU ALANDA AKADEMİK ÇALIŞMALARIMA DEVAM EDECEĞİM”

Moleküler haberleşme yeni bir alan olduğu için gelişime çok açık. Bu nedenle sadece bir şeyi değiştirseniz ortaya yeni bir problem çıkmış oluyor. Ben de bu problemlere odaklanıp, bunlara çözümler üretmek için çalışmaya devam etmek istiyorum. Mezuniyetim sonrasında da akademik olarak ilerlemeyi düşünüyorum. İlerleyen yıllarda bu alanda girişim yaparak şirket de kurabilirim.

Share