su

‘’Su fakiri bir ülke olma riskiyle karşı karşıyayız’’

Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü’nde “Çevre ve Turizm” ile “Sosyal ve Çevresel Perspektiflerden Sürdürülebilirlik” adlı lisans derslerini vermekte olan Dr. Akgün İlhan su üzerine çalışmalarıyla tanınan bir akademisyen. Açık Radyo’da hazırladığı Su Hakkı ve Sudan Gelen programlarının yanı sıra çeşitli mecralarda su krizi ve iklim değişikliği üzerine yazan ve ‘’Yeni Bir Su Politikasına Doğru: Türkiye’de Su Yönetimi, Alternatifler ve Öneriler” adlı bir kitabı olan Akgün İlhan ile 22 Nisan Dünya Günü’nde suyu ele aldık. Güvenli su, suya ekonomik olarak erişim, suyun maliyeti, su ayak izimiz başta olmak üzere suya dair pek çok konuya değinerek tüketim bazında yapılması gerekenleri konuştuk.

Çevre, sürdürülebilirlik ve özellikle de su alanlarına nasıl yöneldiniz diyerek başlayalım dilerseniz? Akgün İlhan- Çevre ile kurduğumuz sorunlu ilişkinin farkına varmaya başlamam 90’lı yılların başında Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünde yaptığım lisans yıllarına denk geliyor. Oldukça disiplinler arası bir bölümünde botanik, bitki sosyolojisi, çevre sorunları, toprak bilgisi, peyzaj ekolojisi, şehir ve bölge planlama, jeoloji, tasarım, dendroloji ve proje çizimi gibi seksene yakın farklı dersi duayen hocalardan alma şansını yakaladım.

Share

''Temiz Ergene'' için Boğaziçi'nden bilimsel destek

Boğaziçi Üniversitesi kirlilik kaynaklarının Ergene Havzası üzerindeki etkisini ‘’Kirletici Parmak İzleri’’ ile tespit edecek.

Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ulaş Tezel’in yürütücüsü olduğu ve yine aynı enstitüden Prof. Dr. Işıl Balcıoğlu’nun araştırmacıları arasında yer aldığı TÜBİTAK projesi kapsamında, Ergene Nehri’ne salınan kirleticilerin belirlenmesi, bunların kaynaklar ile ilişkilendirilmesi ve bu kirleticilerin havza üzerindeki etkisinin kapsamlı bir şekilde incelenmesi planlanıyor.

Share

Boğaziçi Üniversitesi’nde su ile bütünleşik elektronik devre üretildi

Mikro Akışkanlar ile Elektronik Devre projesi, dünyada son yıllarda önemli araştırma alanlarından biri haline gelen Organik Elektronik alanında Türkiye’de gerçekleştirilmiş ilk buluşlardan biri olma özelliğini taşıyor. Doç. Dr. Şenol Mutlu ve ekibi tarafından geliştirilen projenin başlıca uygulama sahasını çip-üstü-laboratuvarlar ile uyumlu biyolojik ve kimyasal sensörler oluşturuyor.

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü akademisyenlerinden Doç. Dr. Şenol Mutlu ve ekibi TÜBİTAK destekli ‘’Mikro Akışkanlar ile Elektronik Devre’’ başlıklı proje kapsamında geliştirilen aygıtla, üniversitenin laboratuvarında suyu tranzistörün bir malzemesi olarak kullanarak, su ile bütünleşik elektronik devre üretti.

Share