Boğaziçi'nden çocuklara ve gençlere iklim değişikliği eğitimi

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, aralıkta başlayan iklim dersleriyle Türkiye çapında 12-25 yaş arasında yaklaşık 650 öğrenciye ulaştı. Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi’nde ağırlanan Birleşmiş Milletler’e bağlı SDSN Türkiye Ağı işbirliği ile düzenlediği “İklim 2030: Çocuklar ve Gençler ile İklim Değişikliği Eğitimi” önümüzdeki aylarda öğretmenler ve sektör profesyonelleri için de devam edecek.

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ve Birleşmiş Milletler SDSN Türkiye Ağı ile işbirliği sayesinde hayata geçirdiği “İklim 2030: Çocuklar ve Gençler ile İklim Değişikliği Eğitimi” 12 hafta boyunca devam edecek. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Merkezi Müdürü ve SDSN Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar & Ulaşım Dönüşümünden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın 15 Aralık’ta başlayan haftada bir gün 2 saat süren derslerini 12-25 yaş arasında 650 öğrenci çevrimiçi ortamda takip ediyor. Kurumsal İletişim Ofisi’nin sorularını yanıtlayan Prof. Kurnaz, bunu dünya için büyük bir sorumluluk olarak gördüğünü belirterek, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi iklim değişikliğinin getireceği risklere karşı bilinçlendirmek zorundayız. Onlar da derslere büyük ilgili gösteriyor” diye konuşuyor. Prof. Dr. Levent Kurnaz, eğitimleri şöyle anlatıyor:

“KATILIMCI SAYISI HEP YÜKSEK”

Boğaziçi Üniversitesi’nin bir etkinliğin altına imza atması insanlar için çok etkili oluyor. Biz de iklim değişikliğine yönelik böyle bir eğitim için öğrencilerimizi seçtik. Yarıladığımız derslerimiz 650 öğrencimizle devam ediyor. Etkinliğimizi Zoom üzerinde yapmamız da yeni imkanlar sağlıyor. Çünkü yüz yüze olsaydı bu sayıda öğrencimize ulaşmamız mümkün olmazdı. Salgının getirdiği avantajlardan biri de Türkiye, hatta dünyanın her yanındaki gencimize online ortamda ulaşabilmek. Öğrencilerimiz derslere büyük ilgi gösteriyor. Yaklaşık 2 saat süren eğitimlerde katılımcı sayısı hep yüksek ve bu süre boyunca da azalmıyor.

“EĞİTİMLERDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ HER AÇIDAN ELE ALIYORUZ”

Derslerde iklim değişikliğini her açıdan ele alıyoruz. Öncelikle iklim değişikliğinin neden kaynaklandığını anlatıyoruz. Havadaki fazla karbondioksit gazınının dünyayı nasıl etkilediğinden bahsediyoruz. Bu artışı nasıl engelleyebileceğimizi öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Bununla birlikte devletlerin, ülkelerin, şehirlerin, kurumların neler yaptığını ve bireysel olarak bizim nasıl önlemler alabileceğimizi de aktarıyoruz. Bir de başımıza bununla ilgili sorunlar geldiğinde nasıl davranabileceğimizi irdeliyoruz.

“EĞİTİMLER ÖĞRETMENLER VE PROFESYONELLER İÇİN DEVAM EDECEK”

İklim değişikliği eğitimlerimize 11 Şubat’tan itibaren anaokulundan üniversiteye tüm düzeylerdeki öğretmenler için de devam edeceğiz. Eğitimciler için derslerimizin kapsamı artacak, daha da derine ineceğiz. Ardından mart ayında Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin ortaklığıyla iklim değişikliği eğitimimizi profesyoneller için sürdüreceğiz. Bu eğitimde iş ortamındaki yetişkinlere özel içerikler olacak, derslerde uygulama odaklı olacak. Benimle birlikte Prof. Dr. Gökhan Özertan, Prof. Dr. Murat Türkeş ve Doç. Dr. Sevil Acar eğitimlerde yer alacak. İlgili bakanlıklar ve odalarla işbirliklerimizi istediğimiz şekilde geliştirebilirsek, bölgesel olarak tarım sektörüne yönelik iklim ve su eğitimleri de vermek istiyoruz.

“BOĞAZİÇİ’NDE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPILIYOR”

Birleşmiş Milletler’e bağlı SDSN Türkiye Ağı Koordinatörü Bahar Özay ise proje sayesinde Boğaziçi Üniversitesi’nin toplumsal etkisinin daha da artığını belirterek şunları söylüyor:

"Bu olağanüstü bir proje. Boğaziçi Üniversitesi, Türkiye’de ve hatta sınırlarının ötesinde konuya ilgili tüm çocuk ve gençlere bilgi birikimini paylaşıyor. Katılımcıları doğru bilgiler ile donatırken Eylem 10 Yılı’nda, bulundukları noktadan hepimizin ortak geleceği için birlikte düşünmeye ve çözüm üretmeye davet ediyor. Boğaziçi Üniversitesi 2014’ten beri Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde çalışmalarını sürdürüyor. Bilim insanlarımız iklim ve sürdürülebirlik konusunda çok önemli çalışmalar yapıyor. Times Higher Education’ın (THE) hazırladığı "Etki Sıralaması"nda Boğaziçi Universitesi, sürdürülebilirlik alanında yaptığı çalışmalarla yüksek sıralarda yer alıyor. Bu çerçevede Prof. Dr. Levent Kurnaz’ın çalışması üniversitenin toplumsal etkisi açısından çok değerli ve SDSN Türkiye üyesi üniversitelerimiz için de örnek bir proje. Hocamız bu projede, 12-25 yaş arasında iklim değişikliği konusunu iyi öğrenmek ve bu alanda çalışmalar yapmak isteyen çocuk ve gençler için vakit ayırıyor. Hocamız bu eğitimde sadece bilgi vermekle kalmıyor, katılımcı öğrencilerin önerilerini dinliyor, sorularını ders içinde ve ders dışında cevaplamaya devam ederek yapılabilecekler konusunda yön gösteriyor."

Share