Boğaziçi Üniversitesi RoboAKUT Takımı dünya üçüncüsü!

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Okan Aşık, ile bölüm öğrencileri Gökçe Uludoğan, Hatice Kübra Eryılmaz’dan oluşan RoboAKUT Takımı, Kanada Montreal'de düzenlenen RoboCup 2018 Arama Kurtarma Simülasyon yarışmasında dünya üçüncüsü oldu.

RoboCup, 1997 yılından beri her yıl farklı bir ülkede düzenlenen, olimpiyat ölçeğinde futbol, arama-kurtarma, ev ve endüstriyel robotlar kategorilerinde yarışmalar ve sempozyumdan oluşan bilimsel bir organizasyon. 2018 yılı RoboCup dünya şampiyonası, Kanada’nın Montreal şehrinde 40’a yakın ülkeden 2000 üzerinde katılımcıya ev sahipliği yaptı. Aralarında Japonya, Almanya, Amerika, Çin gibi ülkelerin en iyi üniversitelerinden takımların katıldığı, arama kurtarma liginde yarışmacıların farklı özellikleri olan sahalarda yarışmaları beklendi. Çözülmesi hedeflenen arama kurtarma problemlerinden bazıları fiziksel robot yapıp onunla görevler yapılmasını gerektirirken; bazıları simulasyon ortamında hazırlanan arama kurtarma senaryolarında takım halinde hareket edebilen yapay zekalı itfaiyeler, polis ve ambulanslar geliştirilmesini gerektirdi.

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Okan Aşık ile bölüm öğrencileri Gökçe Uludoğan, Hatice Kübra Eryılmaz’dan oluşan RoboAKUT Takımı, Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı desteğiyle katıldıkları yarışmadan ülkemize dünya üçüncülüğü derecesini getirdi.

Okan Aşık’tan yarışma hakkında bilgi aldık.

Yarışma kurgusu hakkında bilgi alabilir miyiz?

RoboCup Rescue yarışma kategorisi arama kurtarma robotlarının geliştirilmesini hedeflemektedir. İki genel kategorisi vardır. Simülasyon ligi ve gerçek robot ligi. RoboAKUT simülasyon liginde ve simülasyon liginin de etmen simülasyonu kategorisinde yarışıyor. Bu yarışma yarışmacılara bir deprem simülatörü sunmaktadır. Bu simülatör deprem sonrası oluşabilecek felaketi simüle etmektedir. Mesela yolların kapanmasını binalarda mahsur kalan yaralıları ve yanan binaları. Yarışmacaların amacı simülatördeki itfaiye, ambulans ve polisleri kontrol ederek can ve mal kaybını en aza indirmektir. Çözmeye çalıştığımız problem temel olarak arama-kurtarma senaryolarında çok etmenli karar verme ve takım halinde hareket etme olarak özetlenebilir.

Bu yarışmada geliştirilen koordinasyon yöntemleri gerçek bir felaket anında nasıl hareket etmemiz gerektiği hakkında görevlileri yönlendirebilir. Yani afet koordinasyon biriminde geliştirilecek karar destek sisteminin bilimsel olarak nasıl olması gerektiği hakkında bilgi ve tecrübe kazanmamızı sağlıyor.

Toplam kaç ülke –kaç takım katıldı?

Bu sene 2 takım Japonya’dan, 3 takım Iran'dan ve 1 takım da Türkiye'den olmak üzere toplam 6 takım katıldı. Geçen yıl 12 takım katılmıştı. Ne yazık ki yarışmaya katılım maliyetlerinin yüksek olmasından ve üzerinde çalışılan problemin karmaşıklığından yarışma hak ettiği ilgiyi görmüyor. Biz hem yarışmaya odaklanıyoruz bir yandan da yarışmaya olan ilgiyi arttırmaya çalışıyoruz.

Türkiye’den sizin dışınızda katılan takım oldu mu?

Bizim yarıştığımız kategoride başka takım yoktu. RoboCup Soccer kategorisinde küçük boyutlu robot yarışmasında Yakın Doğu üniversitesi NEUIslanders yarışıyordu. Yanlış bilmiyorsam dereceye giremediler ön eleme gruplarını gol yemeden birincilikle bitirdiler. https://neu.edu.tr/neuislanders-heading-for-robocup-2018-world-champions... http://robotics.neu.edu.tr/

Size derece getiren faktörler nelerdi?

Tüm RoboCup yarışma kategorilerinde en önemli iki faktör var tecrübe (buna süreklilik de diyebiliriz) ve özverili çalışma. Bizim başarımızda bu iki faktör çok önemli rol oynadı. RoboAKUT takımı bu yarışmaya 2002 yılından beri (2016 yılı hariç) düzenli olarak katılıyor. Pek çok konuda konforumuzdan vazgeçerek hazırlanıyoruz. Her hafta düzenli toplantılar yapıyoruz, gerekirse özel hayatımızdan özveride bulunuyoruz.

Bu yarışma özelinde başarıyı etkileyen diğer önemli faktör de yapılan en ufak geliştirmeyi detaylı şekilde test etmemiz. Yarışma için geliştirdiğimiz yapay zeka o kadar karmaşıklaşıyor ki her adımda arama-kurtarma etmenlerinin toplam performansını artırdığımızdan emin olmamız gerekiyor.

Boğaziçi ekibi olarak Robocup yarışmalarında bugüne dek elde ettiğiniz dereceler neler oldu?

RoboAKUT;

· 2005 yılında yarı finale çıktı ve 5. oldu.

· 2010 yılında 1. bitirdi.

· 2011 yılında yarı finale çıktı ve 5. oldu.

· 2017 yılında Iran Open 2017 yarışmasında da 1. oldu.

· 2017 yılında 3. bitirdi.

· 2018 yılında 3. bitirdi.

Share