Degrowth

Koronavirüs günlerinde 'planlı büyümeme' önerisi

Koronavirüs salgını dünya ekonomilerini küçülme tehdidi altında tutarken, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Fikret Adaman ve bağımsız araştırmacı Gökçe Yeniev, ‘planlı ekonomik büyümeme’ (De-Growth) çağırısı yapıyor. Sorularımızı yanıtlayan araştırmacılar, Koronavirüs salgının bize gerçekten neye ihtiyacımız olduğunu hatırlattığını vurgulayarak, ‘Gösteriş için tüketimi bırakmalıyız’ diyor.

Koronavirüs salgını tüm dünyayı etkisine altına alırken ülke ekonomileri küçülme riskiyle karşı karşıya. 2008 Dünya Ekonomik Krizi’nden sonra farklı disiplinlerden bir grup akademisyen ve aktivist, büyümenin getirdiği adaletsizlik ve olumsuz çevresel etkilere karşı ‘planlı büyümeme’ hareketini başlattı. Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Fikret Adaman ve araştırmacı Gökçe Yeniev de bu modelin destekçileri arasında.

Ekonomi