Evlilik

Eğitim düzeyinin bireylerin evlenme davranışlarında nasıl bir rolü var?

Evlilik ve/veya çocuk sahibi olmak gibi yaşamsal kararların eğitim düzeyi ve sosyo-ekonomik profil ile yakından ilişkili olduğu bir gerçek. Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dr. öğretim üyesi Taylan Acar Türkiye'de kadınlar ve erkekler ve çiftlerin ortak eğitim durumlarının evlenme davranışlarına olan etkisini araştırdı. Araştırma verilerini yorumlayan Acar, ‘’Üniversite mezunu bir kadının artık kendisine “Çalışma’’, ‘’Arkadaşlarınla görüşme” “Benden habersiz dışarı çıkma” “Bana 3 çocuk doğur” diyecek bir erkekle evlenmesi zor’’ diyor.

Son yıllardaki değişimlerden yola çıkan Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Dr. öğretim üyesi Taylan Acar, üniversite mezunu kadınların, eğitim düzeyi daha düşük olan hemcinslerine göre daha ileri yaşta evlendiklerine dikkat çekti. Araştırmada sadece kadınların evlenme davranışlarına odaklandığını belirten Taylan Acar, insanların çoğunlukla kendisi gibi bireylerle evlendiğini, eğitim düzeyinin evlilik kararında önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Fen Edebiyat Fakültesi