inovasyon

Boğaziçi’nden tarıma dijital dokunuş

Boğaziçi Üniversitesi, Harran Üniversitesi ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ortaklığı ile Türkiye’de tarımın dijitalleşmesi için yeni bir proje hayata geçiyor. Projeyle, Şanlıurfa Harran Ovası’nda bulunan üretici arazisinde gerçekleştirilen çalışmada teknoloji kullanımı ile tarım dijitalleştiriliyor. Aralık 2019’da başlayan projeyle 10 dönümlük tarım arazisinde pamuk ekimi tamamlanırken, dijital ekipmanların kurulumu yapılarak veri toplama süreci başladı. Projede hedef, kaynakların korunarak, pamuk üretimindeki verimliliğin yüzde 20'ye kadar artırılması.
Ekonomi
Share

Yemek kartı sektörü kayıt dışı ekonomiyi azaltıyor

Boğaziçi Üniversitesi Analitik ve İçgörü Araştırma Merkezi çatısı altında yürütülen “Türkiye’de Yemek Kartlarının Makroekonomik Etki Analizi” başlıklı çalışmada Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Sami Karaca, Doç. Dr. Özlem Hesapçı ve Gözde Baycur yemek kartları sektörünün Türkiye ekonomisine katkısını araştırdılar. Analiz sonuçlarına göre yemek kartı sistemi 25,4 Milyar TL büyüklüğünde ciro yaratmış durumda. Sonuçlara göre, işyerinde yemek kartı kullananlar hem düzenli besleniyor hem de daha verimli çalışıyor. Uzmanlara göre yemek kartları aynı zamanda kayıt dışılığı önlüyor.

Share