Yavuz Selim Karakışla

Yavuz Selim Karakışla'nın ardından

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Toprak, yitirdiğimiz değerli tarihçi Yavuz Selim Karakışla'yı Gazete Duvar'a yazdı...

Tarih camiası genç yaşta önemli bir tarihçiyi yitirdi. Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyelerinden Yavuz Selim Karakışla 55 yaşında aramızdan ayrıldı. Sevecen kişiliği, nüktedanlığı ötesinde çalışkan, üretken bir bilim insanıydı. Ardında, elimizdeki özgeçmişi göre 1988’den itibaren kaleme alınmış 183 makale, edit edilmiş 4 kitap, ve yayınlanmış 16 kitap bıraktı. Bu sayılar çok az tarihçiye nasip olsa gerek.

Share

Sultanların değil aşçıların, liderlerin değil küçük insanların tarihi

Osmanlı İmparatorluğu dönemi İstanbul sokaklarındaki işportacıların, delilerin, çocukların, kadınların, arzuhalcilerin kısacası ‘’küçük insanların’’ hikâyelerinin peşinde koşan bir tarihçi Yavuz Selim Karakışla.

Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi olan Yrd. Doç. Dr. Karakışla, otorite tarafından önemseyen, hatta neredeyse görülmez olan ‘’marjinal’’ hayatların tarihini yazıyor. Sultanların savaş zaferlerini nasıl kazandığını yazmak yerine, sultanın yanında sefere katılan aşçının yaşam serüvenini merak ediyor. Karakışla’nın Doğan Kitap’tan çıkan iki yeni kitabı ‘’Eski Zamanlar, Eski İnsanlar’’ ve ‘’Eski Hayatlar, Eski Hatıralar’’, Osmanlı toplumunun günlük hayatına, toplumsal yaşamına ışık tutuyor.

Share