İlaç

Kanser ilaçları alanında çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Batu Erman: "Koronavirüs ilacını Boğaziçi'nde geliştireceğiz"

Boğaziçi Üniversitesi, kanser ve moleküler immünoloji çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Batu Erman’ı öğretim üyesi kadrosuna dahil etti. Kanser ilaçları geliştiren bilim insanı, son aylarda COVID-19 hastalığında ortaya çıkabilen enflamasyonu önlemek için yeni ilaç çalışmaları da yapıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü akademik kadrosuna kanser ilaçları çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Batu Erman’ı da kattı. ABD'deki lisans ve lisansüstü eğitimlerinin ardından 2004’te Türkiye’ye dönen Prof. Erman, insan bağışıklık sistemini üzerine yaptığı araştırmalarla kanser ve son olarak Koronavirüs ilaçları geliştirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Yeni bir laboratuvar kuracak Prof. Erman, Koronavirüs için ilaç çalışmalarına da Boğaziçi Üniversitesi'nde devam edecek.

Share

ALS hastalığına fren olacak ilaç geliştiriliyor

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Umut Şahin’in yürütücüsü olduğu proje ile nadir hastalıklar kapsamında değerlendirilen ve geliştirilmiş etkili bir tedavisi tedavisi bulunmayan ALS (Amiyotrofik Lateral Skleroz) hastalığını, hastalığın semptomları ortaya çıkar çıkmaz engellemeyi hedefleyen ilaç geliştirilecek. 21 Haziran Dünya ALS Günü dolayısıyla Doç. Dr. Umut Şahin’den yürüttüğü proje hakkında bilgi aldık. Şahin, ALS’de görülen protein çökelmesini tamamen engelleyecek bir tedavi olarak literatürde bir ilki gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Doç. Dr. Umut Şahin’in projesi TÜBİTAK ve Fransa Dışişleri Bakanlığı’ndan destek aldı...

Share

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Umut Şahin, Gilead Fellowship Ödülü’nü aldı

HIV’den sıtmaya enfeksiyon hastalıkları toplum sağlığı açısından çok önemli bir sorun oluşturuyor. Bu tür hastalıklar tedavi edilmezlerse ölüme kadar gidebilen sonuçlara yol açabiliyor. Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Umut Şahin HIV enfeksiyonuna yol açan virüsün organizmaya girdikten sonra yarattığı etkileri inceleyen araştırma projesiyle Gilead Türkiye Fellowship 2016 ödülüne değer bulundu.

Umut Şahin, "HIV enfeksiyonunda virüsler ve konak hücre arasındaki genetik ve biyokimyasal etkileşimler' alt konulu proje kapsamında yürüttükleri araştırmanın ileriki safhalarında HIV enfeksiyonunu tümüyle yok etmek üzere yeni ilaçlar geliştirilme yolunun açılacağını belirtti.

1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden mezun olan Umut Şahin, kanser biyolojisi ve genetiği, hedefli terapiler ve protein biyokimyası üzerine çalışıyor.

Share